Medvedev: Ukrajina je dio Rusije

Svijet

Odbacio je mirovne pregovore sa sadašnjim ukrajinskim rukovodstvom s predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i saveznik predsjednika Vladimira Putina, u ponedjeljak izjavio da je Ukrajina dio Rusije i odbacio mirovne pregovore sa aktuelnim ukrajinskim rukovodstvom.

U ratobornom govoru na jugu Rusije, Medvedev je kazao da će Rusija provoditi ono što naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” dok druga strana ne kapitulira. Dodao je da se ono što je nazvao istorijskim dijelovima Rusije treba “vratiti kući”.

Medvedev je govorio ispred karte Ukrajine koja je prikazivala zemlju kao mnogo manju teritoriju bez izlaza na more, stisnutu uz Poljsku, dok Rusija u potpunosti kontroliše njenu istočnu i južnu stranu i obalu Crnog mora.

– Jedan od bivših ukrajinskih lidera je u nekom trenutku rekao da Ukrajina nije Rusija – kazao je Medvedev.

– Taj koncept treba zauvijek nestati. Ukrajina je definitivno Rusija – rekao je on, uz aplauz publike.

Odbacio je mirovne pregovore sa sadašnjim ukrajinskim rukovodstvom s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i rekao da će svaka buduća ukrajinska vlada koja želi razgovore morati priznati ono što je nazvao novom realnošću na terenu.

Komentarišući odnose između Istoka i Zapada, Medvedev, koji je optužio američke specijalne snage i vojne savjetnike da vode rat protiv Rusije, rekao je da su veze između Moskve i Washingtona sada gore nego tokom kubanske raketne krize 1962. godin, prenosi Reuters.
avaz