Nakon decenije suše u Kaliforniji pale rekordne kiše, oluja ne miruje

Svijet

Dok je potop u srijedu bio relativno manji, s manje padalina i uglavnom se zadržao na sjeverozapadnoj Kaliforniji, očekuje se da će još jedna oluja pogoditi ovog vikenda većinu države, rekao je Tejlor

Sedmi uzastopni val obilnih padavina od Božića pogodio je jučer sjevernu Kaliforniju, ne dajući malo predaha državi već pogođenoj poplavama, olujnim vjetrovima, prekidima struje i evakuacijama cijelih gradova.

Središte San Franciska (Francisca) zabilježilo je 34.5 cm kiše od 26. decembra do srijede ujutro, dok su međunarodna zračna luka San Francisko, grad Oakland i grad Stokton (Stockton) zabilježili 16-dnevne rekorde u istom razdoblju, objavila je Nacionalna meteorološka služba.

Država kao cjelina zabilježila je 22 cm u to vrijeme, navela je meteorološka služba, što je više od jedne trećine godišnjeg prosjeka padavina. Veliki dijelovi centralne Kalifornije primili su od 26. decembra više od polovine normalne godišnje količine padavina.

– Dok je potop u srijedu bio relativno manji, s manje padalina i uglavnom se zadržao na sjeverozapadnoj Kaliforniji, očekuje se da će još jedna oluja pogoditi ovog vikenda većinu države – rekao je meteorolog Zek Tejlor (Zack Taylor).

Potraga za dječakom
Desetine cesta širom države postali su neprohodni zbog odrona blata i snijega, a državni odjel za promet u srijedu je upozorio vozače da se klone cesta dok ekipe ne očiste put.

U olujama, u kojima je u nekim planinskim područjima palo više od 76 cm kiše, od početka godine poginulo je najmanje 17 ljudi, objavio je u utorak guverner Kalifornije Gejvin Njusom (Gavin Newsom).

Još jedna žrtva pronađena je jučer ujutro, kada su spasilačke ekipe u okrugu Sonoma pronašle automobil 100 metara izvan pločnika, potopljen s oko 3 metra poplavne vode, s mrtvom 43-godišnjom ženom unutra, saopćili su službenici.

Potraga za petogodišnjim dječakom kojeg je odnijela bijesna poplava u blizini San Migela (Miguela), malog sela u centralnoj Kaliforniji, trebala bi se nastaviti, saopćio je lokalni šerifov odjel.

Udari vjetra
Udari vjetra srušili su električne vodove, a do jučer u podne nestalo je struje u više od 55.000 domova i poslovnih prostora, što je pad u odnosu na gotovo pola miliona pogođenih tokom vikenda.

Mnoge naredbe za evakuaciju izdane diljem države su opozvane, ali ne i u ruralnom gradu Planada u središnjoj Kaliforniji gdje su kvartovi i firme ostali pod vodom.

Stručnjaci kažu da su sve veća učestalost i intenzitet ovakvih oluja, prošaranih ekstremnom vrućinom i sušnim razdobljima, simptomi klimatskih promjena.

Iako će kiša i snijeg pomoći u obnavljanju rezervoara, samo dvije sedmice padavina neće riješiti dvije decenije suše, navode stručnjaci.

(dnevniavaz)