PETARDE IZAZIVAJU EPILEPSIJU KOD ŽIVOTINJA! Veterinarka: Eksplozije nemaju samo trenutno dejstvo, SIMPTOMI SE JAVLJAJU I KASNIJE

Zanimljivosti

Tokom prazničnih dana apelovalo se da se ne koriste pirotehničke naprave, jer može da dođe do povreda, a posebno da ih ne koriste deca.

Skretala se pažnja javnosti i na to da buka koju petarde stvaraju smeta osobama koje pate od autizma i drugih bolesti. Veliki stres preživljaju i životinje.

pas, petarde
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ogovore na pitanja o čemu se radi i koliko teške povrede pasa mogu da budu u ovakvim slučajevima, potražila je dopisnicaKurira Ivana Đorđević u razgovoru sa Milicom Veselinović, doktorkom veterinarske medicine.

Ukoliko bi se, ne daj Bože desilo, “da petarda eksplodira u ustima psa, koliko su te povrede opasne za njih? “

– Te povrede su vrlo opasne zato što mogu da prouzrokuju prvo i opekotine, a drugo i traumatske povrede u vidu preloma pa i gornje i donje vilice predela celog glave, lobanje… I obično se završe nekim operacijama ili sa više operacija i pacijenti se obično sporo oporavljaju iz takvih stanja – odgovorila je Veselinović.

Čak i ako nema konkretne povrede, petarde mogu da prouzrokuju i stres kod pasa koji može da se kasnije u toku života ispolji, da dobiju neke neurološke simptome, probleme sa varenjem, probleme sa kožom i tako još neke druge probleme – upozorila je Veselinović.

Milica Veselinović
FOTO: KURIR TV

Važnost brze reakcije nakon povrede

– Najbitnije je da se odreaguje u prvom momentu kad se desi neka povreda. Veliki je problem što psi lutalice nemaju svoje vlasnike, a najčešće povrede od vatrenog oružja, od petardi, se dešavaju baš lutalicama, jer nema ko da ih zaštiti. Tako da se najčešće ne odreaguje u prvih pola sata ili sat vremena, treba neko vreme da prođe da neko uopšte primeti da je životinja povređena.

03:40

STRAŠNE POVREDE NASTAJU UKOLIKO PAS PROGUTA UPALJENU PETARDU! Dr Veselinović UPOZORILA: Često se OVE POSLEDICE ispolje KASNIJE!

Povrede su retko bezazlene

– Nikako nisu bezazlene povrede. Sve to može da traje i mesecima dok životinja bude ponovo zdrava i normalno se bude ponašala.

A dopisnicu Đorđević je zanimalo i koliko sve te petarde i buka mogu i u kom smislu negativno da utiču na ljubimce.

– One uznemiravaju naše ljubimce i pse lutalice. Buka ostavlja trajne posledice na nervni sistem pasa. Sve su nam češće, na primer, epilepsije kod pasa. Imaju probleme obično sa varenjem, znači u vidu nekih proliva ili povraćanja.

Slabije jedu kada čuju buku, budu apatične i onako samo traže neki kutak da se sakriju i traže neki svoj mir – rekla je.

Za pse je, kako upućuje doktorka, najbitnije da obezbedimo neki ugao gde će da bude suvo i da nije promaja i da imaju određenu količinu uvek sveže vode i hranu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

KURIR.RS