Amerikanac proveo nevin 48 godina u zatvoru: Pušten na slobodu, ima rak jetre

Svijet

U presudi stoji da je sud na temelju jasnih i uvjerljivih dokaza utvrdio da djelo, za koje je Simons osuđen i zatvoren, on nije počinio

70-godišnji Glin Simons (Glynn Simmons) pušten je iz zatvora nakon što je nakon 48 godina utvrdilo da je nevin. On je bio presuđen zbog ubistva iz 1974. godine. Ovaj slučaj važi za najdužu kaznuu koju je nevina osoba odslužila u SAD.

Ove sedmice, okružna sutkinja Oklahome Ejmi Palubo proglasila je Simonsa nevinim. U presudi stoji da je sud na temelju jasnih i uvjerljivih dokaza utvrdio da djelo, za koje je Simons osuđen i zatvoren, on nije počinio.

Simons je odslužio 48 godina, jedan mjesec i 18 dana zatvora zbog ubistva Karolyn Su Rodžers tokom pljačke trgovine alkoholnim pićima u predgrađu Oklahoma Sitija. Simons je imao 22 godine kada su on i Don Roberts 1975. osuđeni na smrtnu kaznu. Kazne su kasnije smanjene na doživotni zatvor zbog odluka Vrhovnog suda SAD-a o smrtnoj kazni.

Simons je rekao da je bio u svojoj rodnoj državi Louisiani u vrijeme ubistva. Okružni sud poništio je njegovu kaznu u julu ove godine nakon što je utvrdio da tužioci nisu predali sve dokaze advokatima odbrane, uključujući i to da je svjedok identificirao druge osumnjičene.

Simons i Roberts osuđeni su dijelom zbog svjedočenja tinejdžera koji je bio upucan u potiljak. Tinejdžer je pokazao na nekoliko drugih muškaraca tokom identificiranja počinitelja u policiji. Roberts je pušten na uslovnu slobodu 2008.

Nepravedno osuđeni ljudi koji služe kaznu u Oklahomi imaju pravo na kompenzaciju do 175.000 dolara. Simons se trenutno bori s rakom jetre. Preko GoFundMe prikupljene su hiljade dolara za pokriće njegovih životnih troškova i hemoterapije.