TRDELNIK JE HIT MOSTARSKOG ADVENTA Rudolf (25) je za ‘sirotinjski’ desert išao u Češku po recept slovačkog specijaliteta

Region

Rudolf Primorac, 25-godišnjak iz Radišića pored Ljubuškog u životu je mogao biti kuhar ili kuhar. Unatoč iskazanim afinitetima prema mehatronici i elektronici, kroz smijeh će kazati da je za štednjakom otkad ga je mogao dobaviti. Rudo dolazi iz sedmeročlane obitelji i ne krije da je među braćom i sestrama bio najživlje dijete i stalno tražio nove izazove, a vjerojatno jedino takva osoba s izraženom znatiželjom može se zaputiti u Češku kako bi dobio recept i opremu za slovački desert o kojem nam priča s velikim žarom.

Trdelnik Rudolf Primorac

Od malih nogu u kuhinji

“Kao mali uvijek sam se motao mami oko nogu dok kuha, pratio i upijao što radi. Mama je za mene glavni učitelj na putu ka kulinarstvu… Kad sam dovoljno porastao da dohvatim štednjak kako treba, to je bilo mjesto na kojem su me mogli najčešće naći. Došlo je vrijeme da upišem srednju školu i naravno ja sam upisao kuharstvo. Otad sam planirao svoj prvi posao, maštao kako ću pokoriti svijet svojim delicijama”, počinje za hercegovina.info svoju priču Rudolf Primorac koji osim kuhanja uživa u teretani i lovu te elektronskoj glazbi.

Trdelnik Rudolf Primorac

Sami počeci ‘ljubuškog’ trdelnika

“U međuvremenu je otac otvorio restoran u Makarskoj i ja sam prve godine bio u kuhinji. To je bilo lijepo iskustvo, ali to nije bilo to… Sljedeće godine početkom sezone, obiteljski prijatelj je predložio jednu ideju: njegovi prijatelji u Češkoj bave se jednim unikatnim poslom i rekao mi je da je riječ o jednom famoznom slovačkom specijalitetu zvanom ‘Skalický trdelník’. Radi se o jako starom desertu koji je nastao u malom gradu Skalica na samoj granici s Češkom. Naravno, u početku to je bila hrana onih koji nisu bili baš imućni, kada bi baki ostalo malo tijesta od kruha ona bi za svoju unučad narolala to tijesto oko drvene oklagije i pekla na vatri. Ako su dani bili malo bolji i ako se u kući našlo malo šećera ili badema onda je to bio savršen dodatak tom desertu… Danas, taj desert je pravo bogatstvo, slatko dizano tijesto koje se kasnije uvalja u vanilin šećer i cimet te puni raznolikim kremama… Trdelnik se može pronaći i Njemačkoj, Austriji pa čak i Mađarskoj, ali pod drugim imenom, svi ga svojataju, ali kod nas on je izvorno kakav i jest, a najpoštenije bi bilo reći – čehoslovački”, nastavlja.