Erdoan: Izrael čini zločin protiv čovječnosti pred očima cijelog svijeta

Svijet

Izraelska vlast, potpomognuta bezuslovnom podrškom Evrope i Amerike, već 25 dana čini zločine protiv čovječnosti pred očima cijelog svijeta

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da Izrael već 25 dana u Gazi čini zločin protiv čovječnosti pred očima cijelog svijeta. javlja Anadolu.
Turski predsjednik Erdoan je predsjedavao sjednicom kabineta u Ankari, a potom je u obraćanju naciji istakao da je Turkiye dostojanstveno i u skladu sa njenim značajem proslavila jubilarnu stotu godišnjicu proglašenja Republike.

– Istina koju će svi prihvatiti je da je Republika Turska, koja proslavlja svoju 100. godišnjicu, jača, sigurnija i poštovanija nego ikada prije – rekao je Erdoan i dodao da rukovodstvo i narod te zemlje nastavljaju odlučno putem progresa i razvoja na svim poljima života.

Erdoan je o defileu turske mornarice kroz Istanbulski moreuz povodom 100 godina Republike Turske kazao da je to bila strateški važna poruka, uporedo s demonstracijom snage i moći turskih pomorskih snaga.

Važan jubilej
Turski predsjednik je istakao da je ovaj važan jubilej za Tursku obilježen u tuzi i solidarnosti s Palestincima Gaze koji su na meti žestokih izraelskih napada koji traju od 7. oktobra.

– Izraelska vlast, potpomognuta bezuslovnom podrškom Evrope i Amerike, već 25 dana čini zločine protiv čovječnosti pred očima cijelog svijeta – rekao je Erdoan.

O nedavnom napadu na Bolnicu tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, Erdoan je kazao da je i ta zdravstvena ustanova za liječenje pacijenata od raka bila žrtva izraelskog varvarstva.

– Vjerujemo da Izrael, koji je potpuno izgubio državnički razum i koji se ponaša kao organizacija, treba biti zaustavljen – poručio je Erdoan.

On je kazao i da je od direktnih napada Izraela na civile u Gazi, do danas ubijeno 8.500 Palestinaca, većinom beba, djece i žena.

– Nastavljamo napore kako bi izvršioci i nalogodavci ratnih zločina u Gazi bili izvedeni pred lice pravde – rekao je Erdoan.

Turski predsjednik Erdoan i ovom prilikom je istakao kako je Zapadni svijet, na čelu sa evropskim zemljama, još jednom pao na ispitu humanosti u Gazi.

Sigurnosni mehanizam
– Treba uspostaviti novi sigurnosni mehanizam u saradnji sa akterima u regionu. Spremni smo preuzeti odgovornost ako do toga dođe – poručio je Erdoan.

Naglasio je da je Turska do sada u Gazu poslala 213 tona pomoći, a da je dio toga već stigao u ruke stanovnika te blokirane palestinske enklave.

– Nijedna riječ onih koji nijemo posmatraju ubijanje djece u Gazi sutra neće vrijediti ništa, ni po kojem pitanju… Nikakve koristi svijetu nema od navodnih zaštitnika prava koji sada šute na izraelske masakre – poručio je turski predsjednik Erdoan.

Erdoan je također poručio da je neophodno hitno proglasiti primirje u Gazi kako bi se spriječili novi masakri, a da bi to dalje trebalo pretvoriti u trajni mir u regiji.

Naglasio je da bi najprikladnije bilo organizirati mirovnu konferenciju o izraelsko-palestinskom pitanju uz učešće svih relevantnih aktera.