Njemačka šalje Ukrajini 40 borbenih vozila, burno reagovala Rusija

Svijet

Osposobljavanje ukrajinskih vojnika za upravljanje njemačkim vozilima prema stručnjacima trajat će otprilike osam sedmica i trebalo bi se odvijati u Njemačkoj.

Njemačka namjerava Ukrajini poslati obećana borbena vozila pješaštva Marder u prva tri mjeseca ove godine, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Štefen Hebeštrajt i naveo da je riječ o 40 vozila. Hebeštrajt je kazao da se tim oklopnim vozilima može opremiti jedna jedinica.

Osposobljavanje ukrajinskih vojnika za upravljanje njemačkim vozilima prema stručnjacima trajat će otprilike osam sedmica i trebalo bi se odvijati u Njemačkoj.

“Trebali bi stići što prije”
Potpredsjednik njemačke vlade Robert Habek rekao je da bi Njemačka što je brže moguće trebala opskrbiti Ukrajinu sa što više vozila Marder.

– Ako pitate mene, sva vozila u funkciji trebala bi stići u Ukrajini što je brže moguće – izjavio je Habek na marginama posjete Norveškoj, odgovarajući na pitanja novinara o broju njemačkih tenkova koji bi trebali biti poslani Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države također će obučavati Ukrajince kako bi mogli upravljati američkim borbenim vozilima Bradley. Još uvijek nije poznato hoće li se obuka odvijati u Njemačkoj ili SAD-u. SAD i Njemačka obećali su da će Ukrajini dostaviti i sustav proticzračne odbrane Patriot te na njemu obučavati ukrajinske vojnike.

Korak ka eskalaciji sukoba
Brzo su reagovali i Rusi.

– Snažno osuđujemo ovu odluku i smatramo je još jednim korakom ka eskalaciji sukoba. Upumpavanje smrtonosnog oružja i teške vojne opreme u Ukrajinu – to je moralna linija koju njemačke vlasti nisu smjele preći, naročito ukoliko se uzme u obzir historijska odgovornost Njemačke za zločine nacizma tokom Drugog svjetskog rata – poručili su.

(dnevniavaz)