Lideri vodećih evropskih zemalja poslali poruke podrške Ukrajini

Svijet

Stojimo uz Ukrajinu do pobjede, rekao je Micotakis

Evropski lideri uputili su poruke podrške Ukrajini na godišnjicu rata u toj zemlji, uključujući lidere vlada Italije, Njemačke, Španije, Velike Britanije, Francuske i Grčke, javlja Anadolija.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) podijelila je video poruku na Twitteru u kojoj kritikuje ruske “ekspanzionističke ciljeve“.

Vrijednosti slobode
– Ukrajina nije i neće biti sama jer također brani vrijednosti slobode i demokratije na kojima se rađa evropski identitet i same temelje međunarodnog prava – poručila je Meloni.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) također je na Twitteru podijelio video poruku u kojoj je osudio rat koji je počeo prije godinu dana.

Pozdravio je sankcije protiv Rusije i podršku koju Evropska unija i Njemačka pružaju Ukrajini.

– Njemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu, danas i u budućnosti, jer naše isporuke oružja ne produžuju rat. Što prije ruski predsjednik shvati da neće postići svoj imperijalistički cilj, veća je šansa za kraj rata. Putin to ima u svojim rukama, on može okončati ovaj rat – poručio je Šolc.

Izražena tuga
Španski ministar vanjskih poslova Hoze Manuel Albares (Jose) na Twitteru je izrazio tugu i poručio da će njegova zemlja nastaviti podupirati ukrajinski narod i vladu u odbrani mira, slobode, njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) napisao je na Twitteru da Atena nepokolebljivo stoji na strani hrabrih branitelja slobode i demokracije.

– Naše su misli također s razorenim gradom Mariupoljem i našim sugrađanima Grcima tamo. Stojimo uz Ukrajinu do pobjede – poručio je on.

I britanski premijer Riši Sunak (Rishi) je na Twitteru podijelio poruku sa slikom ukrajinske zastave koja se vijori iznad Downing Streeta.

– Godinu dana nakon ruske invazije, ukrajinska zastava nastavlja vijoriti iznad Downing Streeta i na zgradama diljem Ujedinjenog Kraljevstva, kao znak naše nepokolebljive podrške Ukrajini i njezinoj borbi za slobodu – poručio je Sunak.

Solidarnost i mir
Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) također je na Twitteru napisao poruku obraćajući se ukrajinskom narodu.

– Narode Ukrajine, Francuska stoji na vašoj strani. Za solidarnost, za pobjedu, za mir – naveo je Makron.

(dnevniavaz)