Dačić: Ne podržavamo uvođenje sankcija Rusiji

Region

On je naveo kako je Vučić međunarodnim zvaničnicima dao do znanja da neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova ni ulazak Prištine u UN

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić kazao je da Beograd smatra pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje države, ali da ne podržava uvođenje restriktivnih mjera prema Rusiji, i to danas, kad je i u srpskoj prijestonici obilježena godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu.

Težak dan
– Protivljenje narušavanju teritorijalnog integriteta smo zastupali kada se radilo o Ukrajini, Španiji, Kipru jer je to naše temeljno načelo, kakvo važi i što se tiče Kosova – rekao je Dačić novinarima poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, javila je agencija FoNet.

Dačić je izjavio da predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak očekuje u Briselu “strašno težak dan” zbog razgovora o Kosovu.

On je naveo kako je Vučić međunarodnim zvaničnicima dao do znanja da neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova ni ulazak Prištine u Ujedinjene nacije.

– Zajednica srbijanskih općina (ZSO) na Kosovu nije tema o kojoj će se ponovo pregovarati, već se ona treba formirati na osnovu Briselskog sporazuma. Kosovski premijer Albin Kurti ne spominje ZSO, ali njeno stvaranje mora prethoditi svakom dogovoru – izjavio je Dačić uoči sastanka u Briselu, na kojem EU od Beograda i Prištine očekuje prihvatanje sporazuma o Kosovu.

Ključna faza
Dijalog Srbije i Kosova je u ključnoj fazi i na prekretnici, a EU očekuje da će Beograd i Priština prihvatiti evropski plan za rješavanje kosovskog pitanja, poruke su visokih evropskih zvaničnika Beogradu i Prištini, upućene ranije uoči sastanka na vrhu u Briselu 27. februara.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti, uprkos protivljenju nekim dijelovima i hodogramu ponuđenih rješenja u francusko-njemačkom planu za Kosovo, koji je EU preuzela kao svoj, potvrdili su učešće u novom krugu dijaloga.

(dnevniavaz)