Ruski politički analitičar tvrdi: Putin je toliko bolestan da možda ne dočeka proljeće, u životu ga drže ga lijekovi sa Zapada

Svijet

Bez inozemnih lijekova on više ne bi bio u javnom životu, ističe Solovjev

Špekulacije o zdravstvenom stanju ruskog predsjednika Vladimira Putina počele su uporedo sa ratom u Ukrajini 24. februara, a o teškoj bolesti šefa Kremlja su se ponovo raspisali ukrajinski mediji.

Prema najnovijim tvrdnjama, Putin je na samrti i boluje od teškog oblika raka. Navodno ga u životu održavaju samo lijekovi koje nabavlja na Zapadu.

– Reći ću vam nešto vrlo direktno. Bez inozemnih lijekova on više ne bi bio u javnom životu. To je potpuno jasno. A te lijekove prima uprkos sankcijama Zapada. Koristi najmodernije lijekove koje mu Rusija ne može pružiti. Uprkos tomu, kraj mu je blizu, jer protiv tako teške bolesti nema “vječnog” lijeka – rekao je ruski politički analitičar Valerij Solovjev (Valery Solovey) za ukrajinske medije, prenio je Daily Mail.

Odmah se postavilo i pitanje njegovog eventualnog nasljednika. Prema pisanju Daily Maila, vodeći na listi Putinovih nasljednika je ministar privrede Dmitrij Patrušev, sin bivšeg šefa zloglasnog FSB-a Nikolaja Petruševa koji je jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika. Na listi je i Aleksej Dumin, bivši doministar odbrane, te Putinov tjelohranitelj.

Britanski mediji je podsjetio kako su već objavljivane teze da je Putin teško bolestan i da je ovisan o lijekovima iz Izraela, navodeći da boluje od raka.

Politički analitičar Solovjev je istakao da je Putinovo teško zdravstveno stanje vrlo jasno vidljivo, te da se na snimkama može primijetiti kako se otežano kreće. Dodaje kako se “Putin nedavno liječio od raka crijeva, a da je u međuvremenu razvio i Parkinsonovu bolest”.

Solovjev tvrdi da načinom Putinovog liječenja upravljaju isključivo doktori izvan Rusije. Prema prognozama Solovjeva, Putin je toliko lošeg zdravstvenog stanja da možda neće doživjeti proljeće. Ako i bude živ, neće biti u stanju da vodi državu, prenosi Daily Mail.

(dnevniavaz)