NAJJEZIVIJE SVEDOČENJE LALIĆA DO SADA: Belivuk radio sa sekirom, Janković TRANŽIRAO, bilo je problema sa MAŠINOM ZA MLEVENJE

Region

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za koje se sumnja da su izvršili sedam teških ubistva, održano je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a svedok saradnik Srđan Lalić nastavio je svedočenje.

13.06 – Završeno suđenje

Suđenje je za danas, zbog isteka radnog vremena završeno, a nastavak je zakazan za četvrtak, kada će Laliću pitanja i dalje postavljati sudsko veće, a potom odbrana. Na samom kraju, na red dolaze i optuženi, koji će takođe imati isto pravo.

12.55 – Ubistvo Nikole Mitića

Sudija: Govorili ste da ste koristili radio vezu prilikom ubistva Nikole Mitića?

Lalić: Tako je, timovi su imali radio stanice, i Veljko i Marko su imali jednu u svoj konvoju sa pratnjom.

Sudija: Šta je Draganić radio vezano za ubistvo Mitića?

Lalić: On je bio na vezi sa Veljkom i Markom, prenosio nam je informacije i učestvovao u ispitivanju. Na kraju je rekao da treba da se završava sve to. Što se Bojana Hrvatina tiče (drugi svedok saradnik prim. aut), njega znam od ranije. Video sam ga na dan otmice i ubistva, kao i sutradan.

Sudija: Da li ste poznavali Zdravka Radojevića?

Lalić: Ja ne. Za optuženog Nemanju Lakićevića sam prvi put čuo posle ubistva, znao sam da treba da preuzme jedan automobil koji smo odvezli. Znam da je Miljković rekao da mu tada nije potpuno verovao, ali se to posle promenilo, govorio mu je šta da kaže Radojevićevoj ženi, šta policiji. Miljković i ja smo zajedno snimili poruke sa Radojevićevog telefona, Miljković je kucao sa njegovog skaj naloga i pripremao prisvajanje automobila – rekao je Lalić i objasnio da su znali da je Radojević čuvao svoje automobile na placu iznesnog Arizanovića, ali ih je pomerio, kao i da je posle ubistva Miljković organizovao preko Lakićevića, koji se predstavljao kao prijatelj ubijenog, vrate na taj plac.

12.52 – Ubistvo Gligorijevića

Sudija: Vezano za ubistvo Aleksandra Gligorijevića, rekli ste da niste bili u kući. Nije mi jasno, vi kažete, Miloš Budimir ga je sačekao na spratu, udario ga, savladali ga, pretukli, kako to znate kada niste tu?

Lalić: Pričao mi je Miloš Budimir kao anegdotu šta se dešavalo u kući.

Sudija: Da li ste imali komunikaciju sa telefona Gligorijevića?

Lalić: Ja nisam, ali mislim da Miljković jeste, možda sam odgovarao na neku poruku ali u konsultaciji sa Veljkom jer ga ja nisam dobro znao, a Veljko jeste, nisam hteo negde da pogrešim. Taj telefon je posle ostavljen u kancelariji u bunkeru i Miljković ga je koristio nekoliko dana, ja sam bio s njim, dopisivao se s jednim Gligorijevićevim kontaktom koji je posumnjao i posle toga je Miljković ugasio telefon, a ja sam ga polomio u delove i baio ih u nekoliko kontejnera.

12.49 – Droga na stadionu i formiranje klana

Tužilac: Da li je na stadionu čuvana droga?

Lalić: Jeste, droga je dopremana uglavnom tako što se naprave porudžbine, i onda se odredi jedan dan za “izbacivanje”, neko uglavnom Deda doveze drogu na stadion. Ona se krila uglavnom u kuhinji i ostavi iza kuhinje, tu je bilo pogodno. Kako ko dolazi na stadion, on uzima svoj deo. Više puta smo pravili spid u toj kuhinji, tu je stajala sumporna kiselina, veća količina etil alkohola, čist kofein, koji je stizao u kutijama od po 20 kilograma, rukavice, vage, kese, mašine za vakumiranje. Sve je to tu stajalo a kokain se dopremao i gledalo se da se razdeli istog dana. Primopredaja marihune se retko dešavala na stadionu, to su uglavnom vozači vozili na stadion. U tome je učestvovala većina ljudi koja je obitavala tu, gotovo svi iz grupe osim Stefanovića, Jankovića i Greka. U lanac distribucije su uključeni svi koji su radili obezbeđenje u klubovima i od toga se grupa i finansirala, kroz splavove a kokain su distribuirali Veljko i Marko.

Sudija: Kada je grupa formirana?

Lalić: Ja sam se krajem aprila 2019. vratio u Srbiju i tada to kreće. Tada su uzete te prostorije. Vođe su bile Veljko i Marko, braća Budimir, ja, Jankvoić, Draganić, Spasojević, Hrvatin, Đurić, onda bih tu mogao da stavim Tadića, Vučeljića, Vladimira Greka, Senada Rešovića, Dejan Tešić.

Sudija: Rekli ste da ste prvi put posle slučaja sa Kojićem čuli za kuću u Ritopeku. Kako je došlo do toga da se ona obezbedi?

Lalić: Pričao sam sa Miljkovićem i Draganićem, jer sam bio zainteresovan za to. Pitao sam i koliko bi koštalo da meni tako nešto napravi u inostranstvu. Prethodno su vršene likvidacije kao likvidacije oružjem, kao na šinama. Miljković je osmislio, prilikom prvog ubistva koje je realizovano u kući, tu su bili Miljković, Marko Budimir. Nije imao ko drugi to da osmisli. Miljković je bio mozak te operacije, za sve te operacije za ubistva, od početka do kraja.