Borbe u Shujaiyi: Zasjede koje su prestravile Izrael

Svijet

Izraelska vojska jednu od najžešćih borbi vodi u Shujaiyi s frakcijama otpora, a okupatorska vojska kaže da više od deset dana pokušava ‘očistiti’ to područje od boraca otpora.

Piše: Remah Dalgamouni

Nisu samo tuneli ono što užasava izraelske okupatorske snage u njihovim kopnenim operacijama u Pojasu Gaze, već i izuzetna hrabrost palestinskog otpora i zasjede koje postavljaju pred vojskom naoružanom najmodernijom opremom i mehanizacijom, koja ne zna odakle ih vreba smrt.

Ono što se dogodilo prilikom pokušaja okupatorskih snaga da “očiste” četvrt Shujaiya od palestinskih boraca otpora najbolji je primjer za to, prema onome što prenijeli i sami izraelski izvori.

Vojni dopisnici i izraelski mediji prenose rezultate preliminarne istrage koju je provela okupatorska vojska o sukobu u naselju Shujaiya između palestinskog otpora i brigade Golani.

Prema rezultatima istrage, stotine boraca se krije u tunelima, prolazima i napuštenim zgradama, zbog čega su izraelske snage pretrpjele velike gubitke među komandantima i vojnicima.

Nije moguće poraziti otpor bombardiranjem iz zraka
Vođe izraelske vojske smatraju da nije moguće poraziti otpor u naselju Shujaiya isključivo bombardiranjem iz zraka, već da se to mora učiniti na terenu.

Kada se područje bombardira iz zraka, borci otpora bježe, a zatim se vraćaju na isto mjesto, pojašnjava viši oficir okupatorske vojske.

Zbog toga vrhovna komanda insistira na tome da im se ne ostavi alternativa, nego samo borba i djelovanje na terenu, dodao je.

U borbama ovakve vrste, kada se okupatorski vojnici prebacuju sa jedne lokacije na drugu i iz jedne zgrade u drugu, “ne znaju da su u sukobu sve dok se ne zateknu u konfrontaciji”, kako kažu okupatorske vođe.

Izraelski borbeni tim iz 53. bataljona radio je tokom ove operacije na “čišćenju” zgrada u Al-Qasbi, izrazito naseljenom dijelu Shujaiye.

Grupa od četiri vojnika, na čelu s majorom i kapetanom, ušla je u zgradu sa dvije strane kako bi “očistili” teren.

Snage otpora su postavile eksplozivnu napravu u zgradi te bacale ručne bombe i ispaljivale metke na izraelske vojnike.

U napadu su ranjena četverica izraelskih vojnika: komandir čete, major Moshe Avraham Bar-On, komandir voda, kapetan Liel Haiu, i dvojica borca, Eran Aloni i njegov brat Achia Daskal.

Osim toga, dodatne snage izraelske vojske, koje su bile izvan zgrade, također su se našle pod paljbom i sukobile su se s otporom, što je dovelo do prekida komunikacije između ovih snaga i četverice vojnika unutar objekta.

Uključene i ‘specijalne spasilačke snage 669’
U tom momentu se okupatorska vojska uplašila da su pripadnici palestinskog otpora kidnapirali četvericu vojnika kroz otvor tunela u zgradi.

Brigada Golani je poslala sve svoje više komandante na mjesto borbe, uključujući susjedne sektore, uz dodatna pojačanja, kako bi se opkolio kompleks iz više pravaca.

Izraelska snage, koje je predvodio potpukovnik Tomer Greenberg, zauzele su kompleks sa sjevera, a 53. brigada je izvukla svoje ranjenike.

Žestoka borba protiv snaga palestinskog otpora trajala je gotovo tri sata.

U međuvremenu su “specijalne spasilačke snage 669” stigle u kompleks i pokušale razbiti vrata.

Međutim, otpor je uspio raniti dvojicu izraelska vojnika u drugoj zasjedi, koju su postavili u obližnjim zgradama, i zapalio cijelo područje ulaza u kompleks.

U redovima okupatorske vojske također su ranjeni Major Ben Shelly i pukovnik Rom Hecht.

Nakon neuspjeha ovih pokušaja, brigadni general Yair Palai ₋ čiji se štab komande nalazi u blizini mjesta borbi ₋ poslao je pukovnika Yitzhaka Ben Bashata, komandanta Golani bataljona u Golani brigadi, a s njim i zamjenika komandanta brigade, na područje borbi kako bi situaciju stavili pod kontrolu.

Četverice vojnika su ubijeni, a ne kidnapirani
Radili su na raspoređivanju snaga na terenu, a kako se povećavao broj izraelskih snaga na tom području, u izraelskim redovima se pojavio strah da će se naći u unakrsnoj vatri.

Izraelski plan je bio da što prije stignu do četverice vojnika koji su nestali unutar zgrade i spriječe njihovu otmicu i bijeg pripadnika otpora.

Također su trebali spriječiti dolazak dodatnih snaga otpora iz drugih pravaca te spasiti ranjene Izraelce na ulazu u kompleks.

Snage patrole Golani stigle su na ulaz zgrade kako bi spasile ranjene pripadnike “specijalnih spasilačkih snaga 669”, ali su se žestoko sukobili s pripadnicima palestinskog otpora, koji su pucali na okupatore sa svih strana.

Pukovnik Ben Bashata ubijen je u ovoj fazi bitke, a vojnici patrole Golani uspjeli su spasiti ranjene, ući u zgradu i izvući tijela četverice vojnika, za koje je utvrđeno da su mrtvi, a ne kidnapirani.

Stvar se nisu završile na tome, jer su druge izraelske snage, predvođene general-majorom Tomerom, koje su bile stacionirane u obližnjoj zgradi s pogledom na to područje, vodile žestoku bitku s palestinskim borcima u drugim zgradama u istom kompleksu.

Otpor je ispalio raketu iz obližnje zgrade, što je dovelo do urušavanja zgrade u kojoj su se nalazile okupatorske snage.

General-major Tomer je poginuo, zajedno s komandantom divizije, majorom Roeimom Meldasijem.

Tada je okupacija pribjegla zračnim napadima, kako bi pružila podršku svojim snagama u borbama s frakcijama otpora sa sjevera i zapada, u nastojanju da spriječi palestinske borce da se približe preostalim snagama okupatorske vojske.

Snage Palestinskog pokreta otpora koristile puške M-16
Ovo je jedna od najžešćih borbi u Shujaiyi s frakcijama otpora, a okupatorska vojska kaže da više od deset dana pokušava “očistiti” to područje od boraca otpora, tvrdeći da ih je ubila više od 350 u tom periodu.

Posljednjih dana, nakon upada u stambene komplekse, okupatorska vojska je zatekla prazno područje.

Naišli su na snajpersko oružje, mitraljeze, kamere, ali nije bilo nijednog naoružanog pripadnika palestinskog otpora.

Okupatorska vojska kaže da Golani brigada više ne djeluje kao brigada, već kao zasebne jedinice, zbog žestoke borbe u Shujaiyi, a procjenjuje se da joj je potrebno dva do tri dana da “očisti” Al-Qasbu i preuzme operativnu kontrolu nad tim područjem.

Prema riječima višeg oficira okupatorske vojske, kompleks nije bombardiran iz zraka na početku bitke jer nisu znali za sudbinu četverice vojnika koji su se nalazili unutar kompleksa.

Snage otpora koje su pucale iz unutrašnjosti zgrade koristile su puške M-16, odnosno isto oružje koje koriste snage izraelske vojske, zbog čega su imali problem da utvrde jesu li vojnici izraelskih snaga živi ili mrtvi.

Okupacionim snagama nanesene velike žrtve na terenu
Okupatorska vojska kaže da treba izvoditi kopnene operacije kako bi se prikupili podaci o zarobljenim Izraelcima te kako bi se prikupio obavještajni materijal o Palestinskom pokretu otpora Hamas i zarobili pripadnici otpora.

Međutim, naselje Shujaiya pruža žestok otpor pred operacijama okupacije, kojoj su nanesene velike žrtve na terenu.

Ni najpesimističnije vođe okupatorske vojske nisu mogli zamisliti da će se nešto takvo desiti, pogotovo nakon straha da je otpor oteo još četvericu izraelska vojnika.

Prema izraelskim izvorima, od početka agresije na Gazu 7. oktobra ubijena su 444 izraelska vojnika i oficira, a 115 ih je ubijeno od kako je počela kopnena operacija u Pojasu prije dva mjeseca.

Među poginulima su i četiri vojna lica s činom pukovnika.