Dozvoljen antiturski protest na kojem će se spaliti Kur’an

Svijet

Švedski ministar vanjskih poslova Tobijas Bilstrem rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora

Aktivista krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije da 21. januara organizuje protest ispred turske ambasade u glavnom gradu Švedske, Štokholmu, gdje namjerava da spali svetu knjigu islama Kur’an, piše Radio Slobodna Evropa.

To bi moglo da zakomplikuje švedske napore da nagovori Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vrijeme i proturske i prokurdske grupe planiraju da održe demonstracije u švedskoj prijestonici, prenosi AFP.

Turska ne želi prihvatiti Švedsku i Finsku u NATO
Turska odbija da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Švedska je uvjerila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu.

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplikovale su odnose dvije države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbijesnile tursku vladu zbog vješanja lutke sa likom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana ispred gradske kuće u Štokholmu prošle sedmice.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu kada antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kur’an ispred turske ambasade. Paludan, koji također ima švedsko državljanstvo, već je organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

Bilestrem: Švedska poštuje slobodu govora
Švedski ministar vanjskih poslova Tobijas Bilstrem rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora ali nije htio da komentariše o tome kako će Paludanov protest, koji je odobrila policija, uticati na kandidaturu Švedske za NATO.

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu također planira demonstracije protiv Erdoana i pridruživanja Švedske NATO-u. U međuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turske ambasade.

(dnevniavaz)