PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MLADIĆA KOJI SU MALTRETIRALI MIGRANTE, ZATOČILI PA TRAŽILI OTKUP

Region

Tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

Sadat Afghan (24), rođen u Afganistanu, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru
Mohammad Karim Malang (23), rođen u Afganistanu, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru.
Optuženi se terete da su, zajedno sa drugim osobama uglavnom stranim državljanima, postali dio organizirane kriminalne skupine, sigurnosnim i policijskim agencijama poznate kao „skupina BWK“, koja je djelovala na području R Srbije i BiH. Ova skupina djelovala je sa ciljem nezakonitog krijumčarenja migranata, sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, a radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima.

U optužnici se navodi, da su optuženi, nakon neuspjelog pokušaja krijumčarenja državljana Irana u R Hrvatsku, pronašli navedene migrante na području Blažuja, u blizini prihvatnog migrantskog centra, te ih oteli i držali u zatočenju u nekoliko napuštenih objekata na području Blažuja, mučili ih i zlostavljali, nanosili im tjelesne ozlijede i sve to snimali, kako bi izvršili iznudu većeg iznosa novca od njihovih obitelji, za njihovo puštanje na slobodu.

 

Oteti i zlostavljani migranti su 17.1. ove godine, pronađeni i zbrinuti, nakon čega su počinitelji otmice i zlostavljanja identificirani i lišeni slobode od strane policijskih djelatnika SIPA BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela- Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata iz članka 189a. stav 2. KZBIH u svezi sa kaznenim djelom- Krijumčarenje ljudi iz članka 189. KZ BiH, zatim kaznena djela-Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz članka 371. stavak 1. KZFBIH, Otmica iz članka 180. KZFBIH, Iznuda iz članka 295. KZFBIH i Lake tjelesne ozlijede iz članka 173. KZFBIH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 13 svjedoka, dva stručna vještaka kao i prilaganjem oko 70 materijalnih dokaza. U ovom predmetu ostvarena je suradnja sa Interpolom, SELEC-om i EUROPOLOM, te pravosudnim i policijskim organima Republike Srbije, kao i pravosuđem Švicarske Konfederacije.

Za vrijeme provođenja akcije, izvršena je identifikacija osumnjičenog za kazneno djelo ubojstva, na području Bihaća, koji je predat na dalje procesuiranje MUP-u USK i KT Bihać.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

crnahronika