Ukrajinska vojska odbila jedan od najvećih ruskih tenkovskih napada od početka rata

Svijet

Foto: Twitter/ @IAPonomarenko

Ruske snage izvele su u subotu, 30. marta, jedan od najvećih tenkovskih napada na ukrajinske položaje od 24. februara 2022. na frontu Avdivka. Pošto su izgubili trećinu svojih tenkova, Rusi nisu napredovali, piše Forbes pozivajući se na vojne izvore.

“Kada se dim razišao, Rusi su ostavili – na putu zapadno od ruševina Avdiivka u istočnoj Ukrajini – trećinu svojih tenkova”, navodi se u tekstu.

Forbes je primjetio da su u nedeljama koje su prethodile subotnjem napadu, Rusi koristili pešadiju da napreduju zapadno od grada. Razlog je to što su im nedostajala vozila nakon što su pretrpjeli teške gubitke tokom napada na Avdijevku sredinom februara.

Situacija se promijenila posljednjih dana. Ruske trupe su ponovo koristile oklopna vozila, uključujući tenkove, na frontu Avdivka. Čak 36 tenkova i 12 borbenih vozila pješadije iz ruskog 6. tenkovskog puka, koji je u sastavu 90. tenkovske divizije, pokrenulo je napad duž puta koji vodi od Tonenkea pod ruskom okupacijom do sela Umanske pod kontrolom Ukrajine, dve milje zapadno.

Ukrajinska 25. brigada uočila je konvoj i dala snažan odgovor, pogodivši 12 tenkova i 8 borbenih vozila pješadije.

Sljedećeg dana nakon napada, ukrajinski Centar za odbrambene strategije opisao je borbe oko Tonenkea kao “pozicione”, što znači da nijedna strana nije postigla značajan napredak.

Forbes sugerira da su, uprkos problemima sa snabdijevanjem osnovnom municijom, ukrajinske brigade i dalje sposobne uspostaviti žestoku odbranu koristeći nagazne mine, artiljeriju, protutenkovske projektile i dronove.

Klix.ba