KARAN: SCHMIDT I AMERIČKE SANKCIJE PREDSTAVLJAJU SIGURNOSNI PROBLEM ZA RS

Region

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan, upozorio je da se situacija s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i američkim sankcijama prelazi u sigurnosni problem za RS.

Karan je naglasio da primjena američkih sankcija predstavlja izazov za međunarodno pravo, navodeći da to postaje posebno problematično u kontekstu primjene Dejtonskog sporazuma.

Ovdje se radi o ataku sile i ne samo kod sankcije, nego i kod primjene Dejtonskog sporazuma – naveo je Karan.

Kaže da je najveća sankcija RS Christian Schmidt.

– On nam zatvara sve. Zatvara građanima prava da u posredničkoj demokratiji odlučuju. Zamislite da mi građane na izborima pitamo da li Schmidt treba da odlučuje o nama. To je nevjerovatan apsurd – rekao je Karan.

Ministar je istaknuo značaj i implikacije američkih sankcija, tvrdeći da one kažnjavaju sve one koji se protive unitarnoj BiH i koji čuvaju Dejtonski sporazum.

“Sankcije su usmjerene na sve one koji žele da se čuje njihov glas u institucijama BiH. One predstavljaju udar na RS i njene institucije, te se direktno utječe na sve ključne političke aktere, uključujući predsjednika RS, predsjednika Vlade, predsjednika Narodne skupštine RS i člana Predsjedništva BiH”, naglasio je Karan.

Upozoravajući na ozbiljnost situacije, Karan je istakao da takve sankcije mogu imati i terorističke implikacije.

“Udar na institucije može se smatrati i terorizmom. Kada se udara na institucije da nešto urade ili ne urade, to može biti jedna forma netipičnog, ali mogućeg terorističkog akta za RS”, zaključio je ministar Karan.
crnahronika