Završeni radovi na Bukovoj Glavi: Obnovljeno skijalište čeka prvi snijeg

Region

Ski-staza dužine 300 metara ima ski-lift, rasvjetu za noćno skijanje i stazu za sankanje dužine 50 metara

Na Bukovoj Glavi, lokalitetu desetak kilometara od Srebrenice, završena je obnova prijeratnog skijališta, koje je izgrađeno prije održavanja Zimskih olimpijskih igra u Sarajevu 1984. godine.

Dovedena struja
Skijalište je dobilo naziv po istoimenoj lokaciji pogodnoj za skijanje.

Osim uređene staze za skijanje, na toj lokaciji bili su postavljeni ski-lift, planinarska kuća s tri sobe, kuhinjom i prostorijom za dnevni boravak.

Miroslav Matić, direktor preduzeća „Javor-ski“ koje gazduje Bukovom Glavom, za „Avaz“ kaže da je, zahvaljujući pogodnim vremenskim uvjetima, u proteklih mjesec i po ovo skijalište obnovljeno i sada se samo čeka prvi snijeg za prijem posjetilaca.

– Urađen je put od saobraćajnice Srebrenica-Zeleni Jadar do skijališta u dužini od dva kilometra. Dovedena je električna energija i postavljena trafostanica.

Osim toga, uređena je staza dužine 300 metara, postavljena rasvjeta za noćno skijanje i montiran je ski-lift. Postavljen je jedan objekt za skladištenje i iznajmljivanje ski-opreme, a u drugom je otvoren restoran – pojasnio nam je Matić.

Zimski sadržaji
Milan Ilić, upravnik u preduzeću „Javor-ski“, kaže da će skijalište imati instruktora za skijanje, školu skijanja i stazu za sankanje u dužini od 50 metara. Kaže da je u planu takmičenje u skijanju i niz drugih zimskih sadržaja.

Uloženo 100.000 maraka
Direktor Matić je naglasio da je, uz podršku lokalne zajednice i privrednih subjekata, projekt realiziran u rekordnom roku.

– Do sada je uloženo 100.000 maraka kreditnih sredstava i pomoći lokalnih privrednika u donacijama ili povoljnim rokovima plaćanja.

Općina Srebrenica riješila je pitanje infrastrukture, bez kojih ovaj projekt ne bi bio moguć. Ovdje je zaposleno četiri radnika – naglasio je direktor Matić.

(dnevniavaz)