VLASTI U BOSNI I HERCEGOVINI OČEKUJU ‘ZELENO SVJETLO’ ZA OTVARANJE PREGOVORA S EU

Region

Vlasti Bosne i Hercegovine s nestrpljenjem iščekuju odobrenje Europske unije za otvaranje pregovora o pristupanju, no i dalje ostaje pitanje kada će tačno početi ovaj važan proces.

Nakon što je Europska komisija preporučila otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, očekuje se saglasnost Europskog vijeća na tu preporuku, što bi moglo uslijediti već sljedeće sedmice.

Prema standardnim procedurama, nakon što Bosna i Hercegovina dobije status države kandidatkinje, idući korak je sazivanje međuvladine konferencije između država članica EU i Bosne i Hercegovine radi otvaranja pristupnih pregovora.

Ti pregovori predstavljaju ključni dio procesa pristupanja EU, a obuhvataju promjene u zakonodavstvu i prihvatanje standarda Europske unije.

Prije detaljnih promjena u zakonodavstvu, Bosna i Hercegovina će proći kroz proces “screeninga” kako bi se pregledalo stanje u zemlji.

Ključno je da se zemlja pripremi za izazove koji će biti pred njom, te da se konstruktivno bavi reformama koje su neophodne za prilagođavanje europskim standardima.

Otvaranje pregovora s EU predstavlja važan korak prema integraciji Bosne i Hercegovine u europski prostor, ali i test za njenu sposobnost i spremnost da ispuni zahtjeve i standarde koje postavlja Europska unija.

Sada je vrijeme za zajednički napor svih političkih aktera i društvenih čimbenika kako bi se osiguralo da ovaj proces bude uspješan i koristan za sve građane Bosne i Hercegovine.
crnahronika