DRONOVI, BORBENA VOZILA, HAUBICE: KREĆE LI VELIKI USPON VOJNE INDUSTRIJE BIH

Region

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine zabilježio je rast prošle godine, dostigavši 320 miliona KM, što predstavlja povećanje od četvrtine u odnosu na prethodnu godinu.

Domaće kompanije su zabilježile rast prihoda prošle godine, s ključnom promjenom u vidu planiranog prelaska na proizvodnju sofisticiranog oružja. Umjesto dosadašnjih proizvoda kao što su municija, eksplozivi i osnovnog oružja, najave ukazuju na proizvodnju skupljeg i složenijeg oružja.

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, nedavno je najavio da će Bosna i Hercegovina proizvoditi vojne bespilotne letjelice, poznate kao dronovi samoubice. Ovaj potez je označen kao ponos domaće namjenske industrije, s naglaskom na njenu sposobnost da se takmiči na globalnom tržištu.

Uz to, očekuje se da će se uskoro pokrenuti proizvodnja borbenih vozila, kada se riješe administrativne i pravne prepreke koje su zadesile preduzeće “Vitezit”. Kompanija “WDG promet”, koja je preuzela nekretnine tvornice “Vitezit”, najavila je namjeru proizvodnje borbenih vozila čim se steknu uslovi za pokretanje proizvodnje.

Ovo bi mogao biti samo početak procvata domaće namjenske industrije, s predviđenom ekspanzijom ove godine.

Najave o povećanju proizvodnje pratila su i konkretne akcije kompanija. BNT-TMiH nedavno je potpisao ugovor vrijedan 17,5 miliona KM, a kompanija Igman iz Konjica je potpisala dva nova ugovora u Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 80 miliona KM.

Ovi pozitivni trendovi u namjenskoj industriji Bosne i Hercegovine ukazuju na njen značajan potencijal, dok su lanjski prihodi, iako značajni za zemlju, tek mali dio globalnog tržišta oružja. Sa sve sofisticiranijim proizvodima i jačim prisustvom na tržištima, bh. kompanije se pripremaju za konkurenciju na globalnoj sceni.
crnahronika