U Bihaću preminuo profesor Sej Ramić

Region

Od proesora Ramića su se oprostile kolege iz JU Gimnaziji “Bihać”, objavu prenosimo u cijelosti:

S dubokom tugom javljamo da je naš poštovani kolega Sej Ramić preminuo sinoć u Bihaću

Sej Ramić (1961. – 2024.),profesor likovne kulture u JU Gimnaziji “Bihać”,rođen je u Bosanskom Petrovcu u porodici Ramić, sin Omera i Ismete. Njegov otac Omer Ramić, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, u potrazi za poslom, zajedno sa svojom porodicom seli se u Sarajevo. Sej pohađa osnovnu školu u Sarajevu, a nakon majčine prerane smrti vraća se u Bihać gdje nastavlja daljnje školovanje. Poslije završene srednje škole upisuje Likovnu akademiju koju uspješno završava. Zapošljava se pred sami rat u Tehničkoj školi u Bihaću. Stupa u brak u kojem sa suprugom Dinom dobija dvoje djece Zeldu i Endija. U ratu se stavlja u službu odbrane. Nakon ranjavanja je član je Umjetničke grupe u 501. slavnoj brigadi Armije BiH. 1994. prelazi u Gimnaziju “Bihać” i kao vrstan profesor i umjetnik u našoj školi radi do 2019. godine.

Napravio je mnoge umjetničke slike s motivima Une i grada Bihaća. Izlagao je svoje radove u više galerija a posljednja uspješna je bila u gradu Zagrebu. Dao je doprinos gradu Bihaću kao gradski vijećnik i učesnik brojnih aktivnosti u kulturnim događajima Grada, posebno Bihaćkog ljeta.Nakon smrti voljene supruge i sam se razbolio te je nakon moždanog udara zbog spriječenosti da radi u školi prijevremeno penzionisan.“Svjetlost je majka boja a boje su njen porodjaj.”

Životno svjetlo našeg Seja prestalo je da sjaji, ali njegova umjetnost će nastaviti živjeti kroz brojne portrete, pejzaže i umjetnička djela koja je ostavio iza sebe.Članovima porodice Ramić kolektiv JU Gimnazije “Bihać” upućuje najiskrenije saučešće, a našem Seju neka je laka zemlja bosanska za koju se borio i živio.
Tekst napisao: Džanšah Agić, prof.