EKSPLOATACIJA RUDE U MEDNI KOD MRKONJIĆ GRADA IZAZIVA EKOLOŠKU KATASTROFU, A INSPEKCIJA NE REAGUJE

Region

Mještani sela Medna, nedaleko od Mrkonjić Grada, suočavaju se s ozbiljnim ekološkim problemima nakon dvije godine eksploatacije rudnika u njihovom području. Investitor je dobio dozvolu za otvaranje rudnika početkom 2021. godine, ali se nakon gotovo dvije godine stanje dramatično pogoršalo.

Voda u manjim potocima koji se ulijevaju u rijeku Sanu postala je zagađena teškim metalima, što ozbiljno ugrožava životnu sredinu i zdravlje mještana. Mještani izražavaju očaj zbog uništavanja prirode i ističu da ne mogu više napajati stoku niti koristiti vodu za piće.DW je već izvještavao o ovom problemu, navodeći visoke vrijednosti teških metala u vodotocima, ali situacija se sada pogoršala do te mjere da prijeti zdravlju stanovništva u cijelom slivu rijeke Sane, uključujući područja Ribnika, Ključa i Sanskog Mosta.

Centar za životnu sredinu je izvijestio o visokom stepenu zagađenja u vodotocima i upozorio na ozbiljne posljedice za biljni i životinjski svijet u cijelom slivu. Građani, sportski ribolovci i nevladine organizacije izražavaju zabrinutost i traže odgovornost od inspektorata i investitora.

Uzorci vode iz potoka Grabovac, koji izvire kod rudnika i ulijeva se u rijeku Sanu, pokazali su prisutnost jalovine i teških metala, čime su potoci svrstani u prvu kategoriju otpadnih voda. Stanovnici Ribnika, Ključa i Sanskog Mosta također upozoravaju na promjenu boje rijeke, koja se nekada mogla koristiti za piće.

Nezavisni odbornik u skupštini Mrkonjić Grada, Sergej Milanović, optužuje vlast da ignorira ekološke probleme i tvrdi da se radi o bezvlašću. On inzistira na podizanju krivičnih prijava protiv odgovornih lica za ugrožavanje zdravlja stanovništva.Uprkos apelima građana i organizacija, inspektorat Republike Srpske još uvijek nije reagirao niti pružio informacije o stupnju zagađenosti i mogućim mjerama. Ministarstva koja su izdala dozvole za rad rudnika sada prebacuju odgovornost na inspekciju, dok mještani strahuju za budućnost svojih zajednica.

crnahronika