MEHMEDOVIĆEVA OŠTRA PORUKA: VUČIĆU, NIJE TI OVO ONO VRIJEME KADA SI SA BRDA PUCAO PO SARAJEVU

Region

Nisu bosanski tenkovi prešli Drinu i napali Srbiju pa da se Srbija ima od Bošnjaka braniti, istakao je Mehmedović

“Vidjećemo šta Bošnjaci namjeravaju, pa ćemo onda reagovati”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje njemu poslušnih novinara o tome kako službenici Misije BiH u UN-u bošnjačke nacionalnosti navodno “na svoju ruku”, bez znanja sjedišta Miinistarstva vanjskih poslova BiH, pripremaju rezoluciju o Srebrenici, kojom se osuđuje genocid počinjen u ovom mjestu 1995. godine.

Povodom ove Vučićeve izjave oglasio se Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH.

– Aleksandre Vučiću, Bošnjaci namjeravaju sačuvati sjećanje i dostojanstvo Bosanskog čovjeka, stradanja Srebrenice koju su sistematski proživjeli u genocidu, uz pomoć i saglasnost režima tvojih istomišljenika iz Srbije, koji su ubili pripadnici Vojske i policije Republike Srpske!

Šta može namjeravati narod kojeg su ubili, protjerali, čije su majke, sestre, kćerke sistematski silovane u genocidu, prvom nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, osim da čuva sjećanje i da se bori da se to ne ponovi.

Nisu bosanski tenkovi prešli Drinu i napali Srbiju pa da se Srbija ima od Bošnjaka braniti. Forsiranje naoružavanja, vojnog roka, vojne ekspanzije od strane Srbije direktno narušavaju mir i stabilnost regije.

Niti jedna rezolucija o Srebrenici to neće učiniti, ali hoće agresivna politika Srbije, čiji su dio i ove posljednje Vučićeve izjave kojom se pokušavaju ponovo satanizirati Bošnjaci i time opravdati neki budući, očito planirani, agresivni postupci.

Bosnjačka i bosanska politika moraju pronaći unutar sebe snažan i zajednički odgovor na ovu stalnu uplitanje i prijetnje iz Beograda, koji trenira strogoću i na BiH i Bošnjacima želi pokazati “snagu”. Drugačije su okolnosti danas u odnosu na vrijeme kada si sa okolnih brda pucao po Sarajevu!, poručio je Mehemdović.

crnahronika