Izraelske snage otvorile vatru na Palestince dok su čekali pomoć

Svijet

U saopćenju se ne navodi više informacija o žrtvama

Izraelska vojska otvorila je vatru na Palestince dok su čekali kamione pomoći na kružnom toku južno od grada Gaze, prenosi Anadolu.

Ured za medije u Gazi je saopćio da je izraelski napadi na Palestince pokazatelj da Tel Aviv želi dodatno povećati glad i nastaviti opsadu i humanitarnu katastrofu u Gazi.

Smatrajući Sjedinjene Američke Države (SAD), Izrael i međunarodnu zajednicu odgovornim za pogoršanje humanitarne situacije u enklavi, ured je pozvao na prekid “genocidnog rata” i ulazak 1.000 kamiona pomoći, posebno u sjevernu Gazu.

U saopćenju se ne navodi više informacija o žrtvama.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.534 ljudi i povrijedivši 71.920.

Po tužbi za genocid, koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

avaz