KONTROVERZNE IZJAVE NASTAVNIKA IZ SARAJEVA: ODGOVORIO MU RODITELJ KOJI JE VETERAN ARMIJE BIH

Region

Kontroverzne izjave prosvjetnog radnika iz Sarajeva podižu pitanja o profesionalnom ponašanju

U nedavnom obrascu kontroverznih izjava na društvenim mrežama, Haris Jusufović, nastavnik u osnovnoj školi “Grbavica II” u Sarajevu, našao se pod povećalom javnosti. Ove izjave izazvale su reakciju jednog roditelja čije dijete pohađa spomenutu školu, a Nihad Aličković prenio ih je na Facebooku.

U objavi na Facebooku, roditelj izražava zabrinutost zbog komentara Jusufovića o defileu s zastavama, posebno ističući da ih Jusufović nije podržao ili dijalogom reagirao na nošenje zastava od strane djece u tzv. Istočnom Sarajevu. Optužuje ga da selektivno koristi retoriku o stradanju kako bi promovirao određeni narativ, propuštajući priliku da se izrazi o drugim kontroverznim simbolima u društvu.

Roditelj također kritizira Jusufovića zbog negativnih komentara o djeci koja nose zastave svojih predaka te apelira na prosvjetnike da odgajaju djecu da vole zemlju.

S druge strane, Haris Jusufović je putem svojih tweetova iznio kritičke stavove o trenutnom stanju među Bosnjacima. Osvrnuo se na radikalizaciju i kako su nove generacije izrasle na viktimiziranom narativu, smatrajući da je narod zloupotrijebio stradanje pretvarajući ga u paradu nacionalističkog kiča.

Prije 10 godina sam rekao da pocinje radikalizacija Bosnjaka.
Nove generacije su izrasle na viktimiziranom narativu iz kojeg je proizišao osjecaj moralne superiornosti. I sad upravo gledamo i zivimo posljedice toga.

— Haris Jusufovic (@HarisJusufovic) March 2, 2024

crnahronika