LIJEPI PRIZORI IZ BLAGAJA: MLADI OBILJEŽILI DAN NEZAVISNOSTI BIH

Region

Obrazovne, kulturne i znanstvene institucije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu organizirale su raznovrsne aktivnosti povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Mladi ljudi, učenici, sugrađani su se okupili kako bi se prisjetili historijskih činjenica vezanih za ovaj važan datum.

Ranom jutarnjom ceremonijom, s početkom u 10:30 sati, započela je svečanost polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Blagaju. Ovaj čin bio je prilika da se oda počast svim žrtvama, herojima koji su doprinijeli slobodi i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Centralni dio događaja održan je u starom gradu Blagaju, s početkom u 12 sati. Mladi su se okupili kako bi kroz različite kulturne i obrazovne aktivnosti proslavili dan koji je od velike važnosti za cijeli narod Bosne i Hercegovine.

Osim programa koji se odvijao u Blagaju, koordinirane aktivnosti organizirane su i u Mostaru. Ovaj svečani dan ne samo da je obilježio historijski značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, već je i pokazao snagu i solidarnost mladih generacija, spremnih da čuvaju i njeguju vrijednosti svoje zemlje.

Danas smo zajedno sa brojnim učenicima, roditeljima i sugrađanima, a posebno mladim ljudima imali priliku pokazati našu posvećenost i poštovanje prema historiji naše zemlje. Polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Blagaju, svaka izgovorena riječ sjećanja i svaki korak koji smo zajedno napravili kroz ulice Blagaja imali su poseban značaj.
Kroz ove aktivnosti, naša škola je pokazala svoju duboku povezanost s lokalnom zajednicom i svoju želju da odgaja generacije koje su svjesne svoje prošlosti i spremne za izazove budućnosti. Neka Dan nezavisnosti bude podsjetnik na našu snagu, jedinstvo i odlučnost da gradimo bolju budućnost za sve nas – izjavio je Muhamed Kajan, direktor Osnovne škole ‘Blagaj’ u svom današnjem obraćanju.
(E. M.)