KINA I SAUDIJSKA ARABIJA ZAJEDNO ULAZE U BIH: OSNIVANJE ZAJEDNIČKE FIRME ZA PROIZVODNJU ČELIKA

Region

U saradnji s Saudijskom Arabijom, Kina planira uspostaviti zajedničko privredno društvo u Bosni i Hercegovini, a ovaj korak odobrilo je Konkurencijsko vijeće BiH.

Proizvodne gigante, saudijsku naftnu kompaniju Saudi Arabian Oil Company (Aramco) i kineskog proizvođača čelika Baoshan Iron & Steel Ltd. (Baosteel), povezat će i državni fond Kraljevine Saudijske Arabije Public Investment Fund Tower.Uprkos pojedinim nejasnoćama u rješenju Konkurencijskog vijeća, Kina i Saudijska Arabija planiraju zajedno djelovati u proizvodnji i prodaji teških čeličnih ploča i direktno reduciranog željeza u BiH.

Većinski vlasnički udio u novoj kompaniji bit će podijeljen tako da Kinezi posjeduju 50%, dok saudijski naftni gigant i fond imaju po 25%.

Zanimljivo je da rješenje Konkurencijskog vijeća ističe kako planirano zajedničko ulaganje neće utjecati na konkurenciju u BiH i da nijedan od učesnika koncentracije nema aktivnosti u zemlji.Uprkos tome, tržište BiH definirano je kao relevantno geografsko tržište u postupku odobravanja koncentracije.

crnahronika