Članovi Jakuza pokušali prodati nuklearni materijal, razotkrio ih tajni agent DEA-e

Svijet

Nakon analiziranja, američka nuklearna forenzička laboratorija je istakla kako ti uzorci sadrže uranijum i plutonijum za oružje

Američko tužilaštvo podignulo je optužnicu protiv Takešija Ebisave (Takeshi Ebisawa), člana kriminalne organizacije Jakuza, zbog sumnje da je pokušao prodati nuklearni materijal.

Kako se navodi u optužnici, Ebisava i njegovi saradnici pokazali su uzorke nukleranog materijala na Tajlandu tajnom agentu (UC-1) Uprave za borbu protiv droge (DEA), koji se predstavio kao trgovac narkoticima i oružjem.

Nuklearni uzorci su, uz pomoć tajlandskih vlasti, zaplijenjeni i prebačeni na čuvanje američkoj policiji.

Nakon analiziranja, američka nuklearna forenzička laboratorija je istakla kako ti uzorci sadrže uranijum i plutonijum za oružje.

– Zastrašujuće je zamisliti posljedice da su ovi napori uspjeli, a Ministarstvo pravde će smatrati odgovornim one koji trguju ovim materijalom i ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a i međunarodnu stabilnost – rekao je Metju Olsen (Matthew G. Olsen), pomoćnik državnog tužitelja.

Zaposlenica DEA-e En Milgram (Ann) rekla je kako je ovo izvanredan primjer izopačenosti trgovaca drogom koji posluju totalno zanemarujući ljudske živote.
avaz