PREVARANTI IZ BIH DOBACILI ČAK DO AMERIKE: PRODAJUĆI “ČUDOTVORNI” ČAJ KOJI LIJEČI RAK ZARADILI 50 MILIONA MARAKA

Region

Mnogi se hvataju za slamku i ne sluteći da su upali u zamku prevaranata, koji na internetu nude čudotvorno ozdravljenje. U toj ujdurmi najdalje je dobacila firma iz BiH, koja tvrdi da je izliječila mnoge i da ni u čemu nije pogriješila, prodajući čajeve koji liječe sve bolesti, čak i karcinom.

Vjerovatno ste posljednjih godina naletjeli na čajeve koji pomažu da smršavite, da se izliječite od najtežih oboljenja, poput raka, da poboljšate svoj imunitet…, a nakon kupovine i konzumiranja tih “ljekovitih” napitaka ništa se neobično nije dogodilo, odnosno nije došlo do naglog ozdravljenja?Mnogi se hvataju za slamku i ne sluteći da su upali u ralje prevaranata, koji agresivno nastupaju na internetu i doslovno viču s porukama ozdravljenja.

Najdalje je otišla jedna firma iz BiH koja tvrdi da je izliječila mnoge i da ni u čemu nije pogriješila, ali istraživački tekstovi koji ovih dana izlaze ukazuju da nije baš tako.

O kakvim se razmjerama prevare radi, najbolje govori informacija da je spoemnuta firma samo u 2022. imala prihod od čak 50,2 miliona maraka!S raskrinkavanjem ovog “biznisa” počeo je istraživački tim portala Index, iznoseći dokaze da se kompanija lažno oglašava, jer su javno tvrdili da njihovi proizvodi liječe gotovo sve bolesti.

Laži i krađa identiteta
Možda to i nije neki kriminal, jer danas mnogi tvrde da liječe sve bolesti, alio ovdje se radi i o krađi identiteta i gomili generisanih web-stranica koje promovišu njihove proizvode.

Ovih je dana Udruženje građana Radnički pokret Tužilaštvu BiH uputilo prijavu protiv sporne firme i njenog vlasnika zbog sumnje da su prekršili Krivični zakon Federacije BiH.U prijavi Radnički pokret ističe da se vlasnik sporne firme u BiH predstavlja kao uglednik, a da praktikuje lažno oglašavanje, uključujući krađu identiteta, generisanje lažnih stranica i promovisanje proizvoda na način koji može dovoditi potrošače u zabludu.

Uz to, kako navode, predstavnici sporne firme tuže svakog ko izrazi i najmanju sumnju u njihov biznis.Dodaju da zdravstvene tvrdnje prodavača “čudotvornih čajeva” nisu u skladu s odredbama regulatornih tijela. Uz vlasnika, spomenuta je i doktorica koja ima državni posao i bavi se stavljanjem i skidanjem lijekova na listu za osiguranike, a i ona radi u firmi koja sve više djeluje kao kriminalna organizacija.

– Postavlja se pitanje mogućeg sukoba interesa s obzirom na njezinu funkciju u regulatornom tijelu – navodi se u prijavi.– Odlučili smo da reagujemo kad smo vidjeli što se sve radi ljudima. Upozoravamo i radnike u toj firmi: doveli su ih u zabludu, pa i oni učestvuju u kriminalu i mogu krivično odgovarati – rekli su iz Radničke solidarnosti ua Večernji list.

Dodaju da oni, kao udruženje, ne štite samo radnike, nego i sve građane, pa su morali preduzeti neke radnje protiv kompanije, koja je dovela u zabludu hiljade građana.– Ovdje se radi o organizovanoj prevari. Oni su radili i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Turskoj, a počeli su se širiti i na američko tržište – kažu iz Radničkog pokreta.

Na Indexu su došli do informacije da njihove “čudotvorne” čajeve proizvodi institut u Zagrebu, koji ne postoji.

Jasna Diklić jedna od žrtava
Agencije za lijekove u Hrvatskoj i BiH potvrdile su da proizvodi koje prodaje sporna kompanija nisu na popisu registrovanih lijekova ili ljekovatih sredstava.

I to nije sve, firma ima na desetine registrovanih domena i koristi poznate ličnosti da prevari stanovništvo. Tako su iskoristili glumicu Jasnu Diklić.Popularna glumica za Index je ispričala da je prošla kalvariju i s pravosudnim institucijama u Sarajevu dok nije nestala s njihovih internetskih stranica.

– Međutim, i dalje se objavljuju sramotni “intervjui” s poznatim osobama, i dalje se reklamiraju lažni čajevi, i dalje se obmanjuje javnost i uzima velik novac. To je cijela hobotnica čiji su krakovi u mnogim zemljama i kojima se, očito, ne može ili ne želi stati ukraj – kazala je Jasna Diklić.

Tu su još i prijetnje radnicima i štošta drugo. Hoće li ova trakavica doživjeti pravosudni proces? Federalna uprava policije podnijela je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. U istragu su se uključile i druge zemlje.
crnahronika