JAK ZEMLJOTRES POGODIO SARAJEVO

Region

Sarajevo je prije nekoliko minuta pogodio jak zemljotres.

Trenutno nema izvještaja o eventualnoj materijalnoj šteti.

Kako javlja EMSC, zemljotres je bio jačine četiri stepena po Rihteru.Prema trenutnim podacima EMSC zemljotres se desio na dubini od 6 kilometara, a 30 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva.

Sarajlije javljaju da je bio kratak, ali da se itekako osjetio.

Uskoro više informacija.Šta uraditi u slučaju zemljotresa:

● Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svjesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslijediti naredni, jači zemljotres.

● Spustite se na pod, sklupčajte se i zaštitite glavu. Ne pokušavajte instinktivno da bježite!Kao i u većini slučajeva (vezano za većinu prirodnih ili drugih nesreća) potrebno je da svi ukućani znaju gdje je glavna sklopka za struju te gde su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju (isključuju).

● Po mogućnosti je potrebno na dohvat ruke imati već pripremljena “priručna” sredstva (bateriju, tranzistor, torbu za prvu pomoć itd.)
Linker
Ukoliko vas zemljotres zadesi u zatvorenom prostoru

Sačuvajte prisebnost i ne paničite, panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje koje se nakon prvog zemljotresa očekuje.

● Ne pokušavajte da bježite, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama.

● Ako vas je zemljotres zatekao u nižim prostorijama stana- kuće, nakon prvih podrhtavanja izađite na slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i ostalih građevina.

Ako vas je zemljotres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštitite oči.

● Odmaknite se što dalje od staklenih površina, spoljnih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon.

● Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode.

Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova, i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

● Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom.
crnahronika