UREĐAJ ZA MJERENJE PROTOKA KIŠNIH VODA OSMISLIO MLADI ASISTENT IZ PRIJEDORA

Region

Petar Praštalo, viši asistent na Katedri za hidrotehniku Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, predstavio je inovativni uređaj za mjerenje protoka kišnih voda.

S obzirom na rastuće probleme s oborinskim vodama u urbanim područjima, ovaj uređaj je namijenjen praćenju i mjerenju količine vode koja dospijeva na kolovoz.

Uređaj se izrađuje od kanalizacionih cijevi, čime se postiže jednostavnost, praktičnost i ekonomska isplativost.

Petar Praštalo objasnio je da uređaj koristi “Tomsonov preliv” za mjerenje protoka, a s obzirom na fleksibilnost konstrukcije, može se prilagoditi različitim uvjetima i količinama vode.

Laboratorijska ispitivanja trenutno su u toku, a cilj je postaviti uređaje na stvarna mjesta kako bi se omogućilo kontinuirano praćenje kišnih voda u stvarnom vremenu.

Ovaj inovativni pristup može pomoći u smanjenju rizika od poplava u gradovima i pridonijeti boljoj regulaciji kišnih voda, čime se olakšava prilagodba na klimatske promjene. Praštalo planira daljnje usavršavanje uređaja i potencijalnu sauradnju s firmama koje bi mogle proizvoditi ovakve uređaje.

crnahronika