TROŠKOVI LIJEČENJA DJECE OD MALIGNIH BOLESTI U INOZEMSTVU 3 MILIONA KM

Region

U prošloj godini, Fond solidarnosti RS-a financirao je liječenje 16 djece oboljele od malignih bolesti u inozemstvu, a troškovi njihova liječenja dosegnuli su oko tri miliona KM, objavljeno je iz Fonda. Izdvajanje za liječenje jednog djeteta iznosilo je oko 900.000 KM.

Većina djece provela je duže razdoblje u bolnicama širom svijeta, upućena na liječenje zbog različitih vrsta leukemija, neuroblastoma i drugih malignih bolesti, koje nisu bile moguće liječiti u domaćim zdravstvenim ustanovama, ustanovama s kojima Zavod zdravstvenog osiguranja RS-a ima ugovor.

Iz Fonda ističu kako su ovi tretmani izuzetno skupi, a zahvaljujući podršci Fonda, djeca iz RS-a imala su priliku liječiti se pod skrbju priznatih svjetskih stručnjaka.

Fond solidarnosti ne samo da pokriva troškove liječenja već i osigurava smještaj za roditelje koji prate djecu, kao i troškove putovanja. Osim financijske pomoći, Fond pruža podršku porodici oboljele djece, težeći da bude više od administrativno-financijske institucije.

Uz financijsku podršku, Fond je proveo niz aktivnosti u saradnji s društveno-odgovornim kompanijama i drugim organizacijama. Otvorene su štedne knjižice za mališane liječene preko Fonda, osigurana je besplatna usluga prevođenja dokumentacije u saradnji s prevoditeljskom agencijom “Translation”, a društvo psihologa pruža psihološku podršku obiteljima već niz godina.

Fond solidarnosti, osnovan 2018. godine, nastoji pružiti potrebnu podršku liječenju djece do 18 godina u inozemstvu, kad god to nije moguće u domaćim ili u ustanovama s kojima Zavod zdravstvenog osiguranja ima potpisane ugovore.
crnahronika