BIH NA RUBU IZBORNE REFORME

Region

Uprkos izraženoj spremnosti i preliminarnim dogovorima o rješenjima izborne reforme, parlamentarna većina u Bosni i Hercegovini se suočava s neizvjesnošću oko usvajanja izmjena Izbornog zakona. Ambijent koji je stvoren nakon nedavnog sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Laktašima obilježen je oštrim kritikama političara i nekih članova međunarodne zajednice, što dodatno komplicira politički dogovor o usvajanju reformi.

Izborni proces u BiH suočava se s ozbiljnim izazovima, a vrijeme za postizanje dogovora je ograničeno, s obzirom na mogućnost intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidt.

Schmidt je nedavno pohvalio napore domaćih političkih aktera da usvoje potrebne izmjene kako bi se osigurao integritet izbora, ističući dužnost odgovornih političara u BiH da nakon dugogodišnje debate postignu konkretne rezultate.

Međutim, ključne razlike u stavovima o reformi ostaju. Dok Schmidt i dio međunarodne zajednice naglašavaju transparentnost glasovanja i rad biračkih odbora kao prioritetne elemente, hrvatska strana ističe problem ponovljenog izbornog inženjeringa koji je doveo do nelegitimnih predstavnika u Predsjedništvu BiH. Fokus hrvatskih pregovarača stoga je na tom segmentu izbornog procesa, uz potrebu za brojnim drugim poboljšanjima.

Vremena je malo, pa će biti potreban dodatan napor i vjerojatno još jedan sastanak parlamentarnih stranaka kako bi se pronašao zajednički prijedlog koji može dobiti potrebnu podršku u oba doma Parlamenta. Izborna reforma nije jedino, ali je trenutno najvažnije pitanje za BiH, posebno u kontekstu europskog puta zemlje.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić istaknuo je važnost diplomatskih napora nakon nedavnog posjeta Bruxellesu, naglašavajući potrebu za ostvarivanjem napretka po prioritetima Europske komisije.
crnahronika