NATO NASTAVLJA PODRŠKU IZGRADNJI ODBRAMBENIH KAPACITETA U BOSNI I HERCEGOVINI

Region

Nakon prošlonedjeljne posjete najvišeg tijela za donošenje odluka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a Bosni i Hercegovini, komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela L. McGaha, izvijestila je danas u Briselu najviše vojne lidere iz zemalja NATO-a i Evropske unije.

Govoreći zajedno s drugim visokim čelnicima iz Evropske unije i međunarodnog vojnog osoblja NATO-a, brigadna generalica McGaha se zahvalila zemljama članicama Evropske unije i NATO-a na nedavnim posjetama i doprinosima koje nastavljaju davati Projektu izgradnje odbrambenih kapaciteta u Bosni i Hercegovini.

U okviru ove NATO inicijative, Bosna i Hercegovina je utvrdila oblasti, uključujući sajber odbranu, borbu protiv terorizma i odgovor na krize, u kojima bi željela imati koristi od međunarodnih stručnjaka.

Brigadna generalica McGaha je pohvalila visoko obučene pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihove sposobnosti da podrže regionalnu i međunarodnu kolektivnu sigurnost i pozvala saveznike da nastave pokazivati jedinstvo “u podršci našem Partneru da se suprotstavi onima koji žele poticati nesigurnost, i, što je najvažnije, pomoći stabilnim koracima Bosni i Hercegovini ka euroatlantskim integracijama”.

crnahronika