LITIJUM U BOSNI I HERCEGOVINI: GLOBALNA TRKA ZA NAŠOM ZEMLJOM

Region

Litijum, ključna komponenta u proizvodnji baterija za električne automobile, postao je predmet globalne potražnje, a Bosna i Hercegovina se ističe kao značajno nalazište ove dragocjene rude. Preliminarni podaci ukazuju na postojanje litijuma na sedam lokacija u zemlji, s Loparom u fokusu zbog planiranog partnerstva između švicarske kompanije Arcore i kanadske Rock Tech.

Litijum iz Lopara planira se eksploatisati i preraditi u Njemačkoj od 2026. godine, s već potpisanim ugovorima sa velikim kompanijama poput Mercedesa.S obzirom na ograničene svjetske rezerve litijuma, ovo nalazište u Bosni i Hercegovini postaje izuzetno važno za globalno snabdijevanje.

Stručnjaci upozoravaju na strahovitu potražnju za litijumom u vezi s proizvodnjom litijum-jonskih baterija, koje su ključne za električne automobile.

“Uglavnom magmatske kisele stijene. Perspektivna mjesta na geološkoj karti smo izdvojili: Planina Motajica na sjeveru, Prosara do nje, kompleks magmatskih kiselih stijena u reonu Srednje Bosne, pa istok Čajniče, Foča, Goražde i Srebrenica. To su lokaliteti koji su povoljni sa stijenskog aspekta, no svakako provesti istraživanja po pitanju koncentracije litijuma”, rekao je Elvir Babajić, profesor sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli za N1.Prirodne rezerve litijuma neće biti dovoljne kako se svijet sve više okreće električnim vozilima, što može dovesti do ozbiljne krize do 2100. godine.

Istraživanja i istražitelji ističu još šest potencijalno bogatih nalazišta u zemlji, naglašavajući važnost provođenja detaljnih analiza koncentracije litijuma na tim lokacijama.

Iako se istraživanje litijuma doživljava pozitivno, postoji oprez u vezi s procesom prerade koji bi mogao predstavljati izazove za životnu sredinu.
crnahronika