DODIK: SARAJEVO JE MONSTRUMOM, TO NIJE GLAVNI GRAD SRBA

Region

U banjalučkom naselju Drakulići danas je organizirano obilježavanje godišnjica zločina koje su 7. februara 1942. godine počinili pripadnici ustaških jedinica ubivši pri tom stotine srpskih civila, uključujući žene i djecu. Ovaj događaj predsjednik RS-a Milorad Dodik iskoristio je za zapaljivi nacionalistički govor u kojem je veličao ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića i prizivao stvaranje “velike Rusije”.

Poručio je kako Bosna i Hercegovina nije njegova država i da se njoj nikada neće zakleti, a Sarajevo je nazvao “monstrumom”, dodajući da Sarajevo nije glavni grad Srba.“U BiH sam samo zato što moram biti – rekao je on, dodajući da zapadne diplomate dolaze i žele da prave državu koja bi bila samo po mjeri Bošnjaka.

“Ustaških zločina ne bi ni bilo da je prije 80 godina postojala RS. Zato trajno treba da se borimo za svoju državu i svoju slobodu”, poručio je Dodik.

Karadžića i Mladića proglasio je savremenim junacima borbe.

“Ne smijete zaboraviti ni Karadžića ni Mladića. To su ljudi koji su u jednom teškom trenutku uzeli voditi ovaj narod. Ni jednog trenutka nisu pomislili šta će biti s njima, a mi smo spremni odreći se tih naših historijskih veličina samo zato jer je neko rekao da su oni izvršili zločin – izjavio je Dodik, dodajući kako Karadžiću na suđenju u Hagu nije dokazan niti jedan zločin a krivim su ga proglasili “jer je stao na branik slobode”.“I među nama ima bitangi koje su radile zločine i njih se trebamo odreći i ne smijemo da stojimo iza njihovih nedjela. Ovo što je Karadžiću i Mladiću učinjeno čista je historijska podvala… Sve su slagali”, rekao je Dodik.

Poručio je da je spreman žrtvovati se za opstanak RS-a kazavši kako ga danas sudski progone samo zato jer ne poštuje visokog predstavnika Christiana Schmidta.“Nijemci misle da je ovo njihovo vlasništvo. To su potomci onih istih koji su na Kozari skupljali naš narod i vodili ih u logore”, rekao je Dodik uz zaključak kako ni Amerika nije više što je bila pa Srbi ne bi trebali slušati ni poruke koje dolaze iz Washingtona.

“Moj identitet je srpski narod, moj život je RS, moja zagledanost je u Srbiju, moja želja je “velika Rusija””, kazao je on.

crnahronika