DUNOVIĆ: 28 GODINA OD POTPISIVANJA DEJTONSKOG SPORAZUMA VIDIM KUDA IDE BIH I KUDA IDU MLADI…

Region

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Dunović (DF) govorio je danas o temi “Sa politikama ustupaka etnonacionalizmu ne može se graditi stabilna BiH” tokom sesije Kruga 99.

Dunović kaže da se sama tema politike ustupaka etnonacionalizmu može gledati u dva segmenta, a da se ona provodi i na državnom i na nivou Federacije BiH.

O tome da se takva politika ustupaka provodi, Dunović kaže da je evidentno već 28 godina.

“Nešto što smatram da je činjenica, a to je da politika etnonacionalizma – ne da ne može graditi prosperitetnu BiH – već ne može graditi nikakvu BiH. To kažem zato što 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vidim kuda ide BiH, kuda idu mladi, kakva je struktura življenja. Tako dolazimo do zaključka da etnonacionalne politike ne vode BiH ka prosperitetu”, mišljenja je Dunović.

On je, potom, spomenuo i presude Evropskog suda za ljudska prava rekavši da princip konstitutivnosti ne gradi dobru BiH.

“Ja moram reći da u posljednjih godinu dana svi građani BiH vide svakodnevno ustupke i to na takav način da se etničkim politikama i strankama dozvoljavaju ustupci, a zauzvrat oni će se promjeniti i odvesti nas u EU i NATO. Mislim da danas, godinu dana, ne postoji građanin BiH koji nije svjestan da to nije tačno”, dodaje Dunović te nastavlja:

“Po pitanju NATO integracija, dalje smo nego što smo bili. Zašto je to tako, to je pitanje onima koji čine ustupke. To je jedan od ustupaka etničkim politikama koje to ne žele jer ispunjavaju političke ciljeve susjednih država, konkretno u ovom slučaju Srbiji. Na FBiH vidimo ustupke koji se dozvoljavaju HDZ-u koji provode usluge Hrvatskoj.

O’Brien je jasno artikulirao ono što se dešava sa Južnom interkonekcijom. Čović je zbog toga blizu sukoba sa SAD-om upravo zbog toga. Ono što nismo vidjeli, a to je činjenica da Vlada FBiH ponovo pravi ustupak takvim politikama jer ne želi da imenuje nadzorni odbor BH Gasa”, kaže Dunović.

Za kraj, zaključio je i to da politike kompromisa sa etnopolitikama BiH vraćaju korak unazad.

crnahronika