Sutra sahrana ubijenog gimnazijalca u Sarajevu

Crna hronika

SARAJEVO – Gimnazijalac Faris Pendek (19) koji je ubijen u nedjelju u sarajevskom naselju Otoka biće sahranjen sutra, a zbog ubistva policija je uhapsila prvoosumnjičenog Adema Šumana (24) iz Sarajeva i još dvojicu osumnjičenih pomagača E.G. (37) i M.S. (24) iz tog grada.

Ubijeni mladić bio je učenik Pete gimnazije Dobrinja a od njega se brojnim porukama opraštaju prijatelji i poznanici koji navode da je bio mladić za primjer.

Šuman koji je oumnjičen da je  usmrtio Pendeka, uhapšen je u ponedjeljak naveče kada se predao u prisustvu advokata, a naknadno je uhapšen i  dvojac te se protiv njih  preduzimaju dalje mjere.

Kako je saopšteno iz MUP-a KS, u ovoj pucnjavi koja se desila u nedjelju oko 23.35 časova, dvije osobe su povrijeđene.

Nezvanično radi se o dvojici mladića koji su bili u autu sa ubijenim Pendekom dok  četvrti mladić koji je bio s njima nije povrijeđen.

“Policijska uprava Novi Grad Sarajevo je obaviještena je da je na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane NN muškarca. Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici su u ulici VII transferzala zatekli putničko motorno vozilo citroen, u kojem je bila muška osoba s vidnom povredom u gornjem dijelu tijela. Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su u 00.07 sati konstatovali smrt muškarca, za kojeg je utvrđeno da je riječ o F.P.  iz Sarajeva. Vozaču D.K.   i putniku E.R.   su konstatovane lake tjelesne povrede, dok treći putnik iz vozila, B.H.   nije povrijeđen“, saopšteno je iz policije.

Uviđajem je rukovodila tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a obavili su ga pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

“U ponedjeljak u poslijepodnevnim satima,  policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom postupajuće tužiteljice, lišili su slobode A.Š. iz  Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo  . Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela istog dana su lišeni slobode E.G.i M.S.   obojica iz Sarajeva“, saopšteno je iz policije.

Pucnjavi je navodno prethodila svađa zbog nesporazuma u saobraćaju, a ubijeni mladić i trojica njegovih prijatelja bili su u sitroenu, a vraćali su se iz naselja Miljacka.

Do nesporazuma  u saobraćaju je došlo u blizini tržnog centra Merkur a jedan muškarac je, kako se sumnja, iz vozila u pokretu zapucao na sitroen te je hitac   pogodio nesrećnog mladića koji je bio na zadnjem sjedištu.

Vijest o ubistvu mladića pogodila je Sarajlije i  za njega navode da je nastradao “ni kriv ni dužan”, a on niti  prijatelji koji su bili s njim nisu bili u sukobu sa zakonom.

Iz Pete gimnazije oprostili su se od svog učenika navodeći da je nakon njegovog odlaska ostala neizreciva tuga a radi se o maturantu te škole. Navode da je bio dobrodušan i plemenit  mladić, primjeren učenik i dobar drug te će vječno živjeti sjećanje na njega.

Pendek će sutra u 13 časova biti sahranjen na Gradskom mezarju Vlakovo.

IZVOR:NEZAVISNE NOVINE