RADNICI IZ BANGLADEŠA U BOSNI I HERCEGOVINI ZARAĐUJU OKO 1.200 KM

Region

Više od 300 radnika iz Bangladeša trenutno živi i radi u Bosni i Hercegovini, najčešće u građevinskim firmama, a njihovi poslodavci izražavaju zadovoljstvo njihovim radom i prilagodbom životu u zemlji. Očekuje se da će tokom ove godine još nekoliko stotina radnika iz Bangladeša doći raditi u bosanske firme.

Muhamed Patoari, jedan od radnika iz Bangladeša, ističe zadovoljstvo uslovima rada, dobrim platama, te ističe da je sve odlično. Radnici iz Bangladeša, koji uglavnom rade u građevinskim sektorima, dobijaju besplatan smještaj i hranu, a imaju isti radni status kao i domaći radnici.

Muhamedov zemljak, Husein Šabur, ističe svoje zadovoljstvo uslovima rada i plaćom koja je trenutno oko 1.200 KM. Za isti posao u Bangladešu bio bi plaćen tri puta manje.

Lokalni radnici prepoznaju novu realnost i očekuju da će u narednim godinama sve više radnika iz Azije raditi u domaćim firmama, budući da se domaći radnici masovno upućuju prema zemljama zapadne Evrope u potrazi za poslom.

Poslodavci izražavaju pozitivna iskustva s radnicima iz Bangladeša, opisujući ih kao odgovorne i prilagodljive radnike koji se brzo uklapaju u radni kolektiv.

dnevniavaz