Libanski Hezbolah i Izrael razmjenjuju prekograničnu vatru

Svijet

Hezbolah je rekao da su njegovi borci gađali okupljanje izraelskih vojnika u Jal al-Alamu u južnom Libanu

Napetost je eskalirala duž libanske granice s Izraelom u ponedjeljak tokom razmjene vatre između Hezbolaha (Hezbollaha) i izraelskih snaga, javlja Anadolija.

Hezbolah je rekao da su njegovi borci gađali okupljanje izraelskih vojnika u Jal al-Alamu u južnom Libanu, što je rezultiralo “direktnim pogocima”.

Libanska grupa
Libanska grupa je u napadu koristila svoju raketu Falaq-1, prvi put od izbijanja sukoba s izraelskim snagama.

Projektil Falaq-1 je raketa kalibra 240 milimetara s dometom do 10,5 kilometara, a nosi visokoeksplozivne bojeve glave.

Hezbolah je naveo i da je gađao izraelsku lokaciju Metula “odgovarajućim oružjem” i skup vojnika u blizini baze Metat projektilima. Takođe su granatirali kasarnu Brannit i lokacije Haddab Yarin i Birkit Risha, gdje su ostvarili direktne pogotke.

– Izraelske snage su u međuvremenu izvele napade u pograničnom gradu Kfarkel granatama sa bijelom fosforom – navodi libanska državna Nacionalna novinska agencija.

Izraelsko artiljerijsko granatiranje zabilježeno je i u gradovima Marwahin, Aita al-Shaab, Dahiyeh, Alma al-Shaab i Rmeish.

Za sada nema informacija o žrtvama.
Napetosti su se rasplamsale duž libansko-izraelske granice uz povremene razmjene vatre između Hezbollaha i izraelskih snaga u najsmrtonosnijim sukobima od 2006. godine.

Do rasta tenzija došlo je zbog smrtonosne izraelske ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

 

dnevniavaz