Zanimljivo istraživanje u Hrvatskoj: Koga bi građani birali za premijera

Region

Kada bi premijera na izborima izravno mogli birati, za 20-ak posto naših ispitanika Andrej Plenković je prvi izbor

Dnevnik Nove TV sproveo je anketu u saradnji s Ipsos Pulsom i istražio koga bi građani, kada bi mogli, odabrali za premijera Hrvatske. Za potrebe ove ankete ispitano je 995 građana.

Osjetan pad
– Kada bi premijera na izborima izravno mogli birati, za 20-ak posto naših ispitanika Andrej Plenković je prvi izbor. Međutim, to je osjetan pad u odnosu na naše prvo ovakvo istraživanje, staro mjesec dana. Tada je Plenković bio gotovo na 27 posto podrške.

Na drugom mjestu je Sandra Benčić koju bi izravno biralo 8,2 posto ispitanih, i ona je u negativnom trendu u odnosu na prošli mjesec, ali gubi bitno manjem podrške nego Plenković.

Ivan Penava, koji je u decembru bio na drugom mjestu, sada je treći sa 6,7 posto podrške ispitanika i on je oslabio za gotovo 5 posto. Peđa Grbin na četvrtom mjestu i 6 posto podrške što je minimalan gubitak u odnosu na decembar. Svi ostali potencijalni kandidati imaju bitno manje od 5 posto podrške ispitanika.

Koga “šmekaju” birači iz drugih stranaka
Ukupan zbir podrške svim drugim kandidatima i kandidatkinjama iznosi malo ispod 20 posto, koliko je bilo i u prosincu, a za čak 12 postotnih poena više nego u prosincu je onih ispitanika koji ne znaju kome bi dali svoj glas. To je možda i najzanimljiviji detalj ovomjesečne ankete – birači kao da su sve zbunjeniji – rekao je Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV.

Upitan kako stoje kandidati u odnosu na vlastite stranke, kao i na to koga “šmekaju” birači iz drugih stranaka, kazao je da i tu najbolje stoji Plenković.

– Njegova baza je i dalje daleko najbolje konsolidirana, od svih ispitanika koji za sebe kažu da glasaju za HDZ njih gotovo 80 posto bi glasalo i za Plenkovića kao premijera – rekao je Krešić u Dnevniku Nove TV.

dnevniavaz