RATNI BRODOVI KRENULI PREMA EUROPI

Svijet

Savez je poslao svoje prve brodove iz Sjeverne Amerike prema Europi u sklopu masivne vojne vježbe pod nazivom Steadfast Defender.

NATO priprema najveće vojne vježbe u posljednjih nekoliko desetljeća, s fokusom na jačanju euroatlantskog područja i odvraćanju potencijalnih prijetnji.

Očekuje se da će u ovoj velikoj vojnoj vježbi sudjelovati oko 90.000 vojnika, a trajat će do kraja maja. Zapovjedništvo saveza u belgijskom gradu Monsu najavljuje početak prve veće vježbe već 11. februara. Glavni scenarij ove vježbe predviđa ruski napad na saveznički teritorij, što bi se svrstavalo pod članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora. Prema tom članku, napad na jednu članicu NATO-a smatra se napadom na sve članice Saveza.

Christopher Cavoli, zapovjednik savezničkih snaga u Europi, ističe važnost vježbe u jačanju sposobnosti NATO-a u transatlantskom transportu vojnika iz Sjeverne Amerike. Očekuje se da će ova vježba biti najveća od kraja Hladnog rata, s ciljem demonstracije snage i spremnosti Saveza u suočavanju s izazovima u savremenom sigurnosnom okruženju.

Zadnje velike vježbe NATO saveza održane su 2018. godine, uglavnom u Norveškoj, s oko 51.000 sudionika. Ovaj put, Savez planira nadmašiti ta očekivanja i demonstrirati svoju predanost očuvanju stabilnosti i sigurnosti na euroatlantskom prostoru.

 

crna hronika