VISOKI PREDSTAVNIK SCHMIDT: DODIK TREBA POTPISATI DEKLARACIJU O LOJALNOSTI, EU ĆE POSTAVITI USLOVE

Crna hronika

U intervjuu za njemački Tageszeitung (Taz), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, iznio je svoje stavove o trenutnim događanjima u zemlji, naglašavajući važnost potpisivanja deklaracije o lojalnosti od strane predsjednika entiteta Republika Srpska (RS), Milorada Dodika.

Schmidt je komentirao nedavno obilježavanje 9. januara, izražavajući zabrinutost zbog prisustva manje od 1.000 ljudi na tom događaju. Također je istaknuo ozbiljnost prijetnji otcjepljenja koje je uputio Dodik, napominjući njegove pokušaje stvaranja autonomije unutar pravnog sistema, uključujući pravo glasa.

Schmidt je podsjetio na nedavno donošenje zakona o nevladinim organizacijama i zakona protiv slobode izražavanja na entitetskom nivou, što je, prema njegovim riječima, dodatno napalo institucije države.

Govoreći o budućnosti pregovora s EU, Schmidt je naglasio potrebu da Dodik potpiše deklaraciju o lojalnosti prema Bosni i Hercegovini. Ukoliko to odbije, visoki predstavnik sugerira da će EU postaviti određene uslove koji moraju biti ispunjeni prije nego što se započnu pregovori, posebno kada su u pitanju pitanja poput funkcionalnosti Ustavnog suda.

Schmidt je također dotakao temu izmjena Izbornog zakona BiH, naglašavajući važnost integriteta izbornog procesa i potrebu sprječavanja prevare birača. Izrazio je zabrinutost zbog nedostatka povjerenja među biračima te istaknuo nužnost registracije birača i sigurnog prebrojavanja glasova. Uz to, istakao je važnost čistih biračkih odbora i izvršavanja zakona, s naglaskom na vladavini prava i saradnji s Europskom unijom.

Kao zaključak, Schmidt je istakao nužnost poštovanja presuda Europskog suda pravde, uključujući presude poput Sejdić-Finci koje zahtijevaju nužne ustavne promjene u Bosni i Hercegovini.

crna hronika