63 godine je donirao krv i spasio više od 2 miliona beba: Zovu ga Čovjek sa zlatnom rukom

Zanimljivosti

Ovaj 81-godišnjak u krvi ima dragocjeno antitijelo koje se koristi za pravljenje lijeka za spasavanje života pod nazivom Anti-D, koji se daje majkama čija je krv u opasnosti da napadne svoje nerođene bebe

Australijski davalac krvi James Harrison je jedan od najimpresivnijih i najcjenjenijih davalaca krvi, koji već 60 godina donira svoju krv.

U petak, 11. maja 2018., James je dao svoju krv po posljednji put, pomažući u spasavanju beba više od 2 miliona Australijanaca.

Ovaj 81-godišnjak u krvi ima dragocjeno antitijelo koje se koristi za pravljenje lijeka za spasavanje života pod nazivom Anti-D, koji se daje majkama čija je krv u opasnosti da napadne svoje nerođene bebe. James je bio pionir Anti-D programa.Više od 3 miliona doza Anti-D koji sadrže Jamesovu krv izdato je australijskim majkama sa negativnom krvnom grupom od 1967. godine. Pod svojim nadimkom “Čovjek sa zlatnom rukom”, James je donirao preko 1.100 puta.

1999. James je dobio Orden Australije za nevjerovatnu i stalnu podršku “Lifeblood and Anti-D” programu. Njegova ljubaznost ostavlja izvanredno naslijeđe i postavio je izazov australijskoj zajednici da ga pobijedi.