Vlada Izraela usvojila ratni budžet od 155 milijardi dolara

Svijet

Budžet za 2024. godinu uključuje 14,8 milijardi dolara za odbranu i 2,4 milijarde dolara za programe regrutacije vojnih rezervista

Vlada Izraela je u ponedjeljak odobrila državni budžet od 582 milijarde šekela (155 milijardi dolara), dok traje smrtonosna izraelska ofanziva na Pojas Gaze, prenosi Anadolu.

– Postigli smo dogovor i sada ćemo usvojiti vrlo važan budžet. Ovo je ratni budžet, koji vodi računa i o potrebama naših rezervista, njihovih porodica, samozaposlenih i vladinih ministarstava, te o potrebama javnosti – rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

Uvećanje od 19 milijardi dolara
Kako javlja izraelski javni servis KAN, budžet za 2024. godinu uključuje 55 milijardi šekela (14,8 milijardi dolara) za odbranu i devet milijardi šekela (2,4 milijarde dolara) za programe regrutacije vojnih rezervista.

– Izmijenjeni budžet uključuje povećanje potrošnje od 70 milijardi šekela (19 milijardi dolara) u odnosu na prvobitni plan potrošnje odobren u maju 2023. godine – saopštilo je Ministarstvo finansija.

U raspravama o budžetu došlo je do oprečnih mišljenja među ministrima zbog protivljenja rezovima koje je predložilo Ministarstvo finansija, a neki ministri su prijetili da neće podržati plan.

Ubijeno više od 24.000 Palestinaca
Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi zvanični Tel Aviv, ubijeno oko 1.200 osoba.

Najmanje 24.100 Palestinaca je od tada ubijeno, uglavnom žena i djece, a 60.834 je povrijeđeno, saopštile su palestinske vlasti.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, 85 posto stanovništva Pojasa Gaze je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture palestinske enklave oštećeno ili uništeno.

dnevniavaz