Oglasili se Huti nakon što su pogodili brod SAD: “Širimo spisak meta”

Svijet

Brod ne mora nužno ići prema Izraelu da bismo ga gađali, dovoljno je da je američki, naveli su

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je o novom teškom incidentu u Crvenom moru. Kako su naveli, teretni brod je pogođen projektilom iz zraka nedaleko od jemenskog južnog lučkog grada Adena.

Američka mornarica potvrdila je da su rakete ispalili jemenski Huti, a brod je identificiran kao M/V Gibraltar Eagle, teretni brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD.

Huti su preuzeli odgovornost za napad na teretni brod u vlasništvu SAD. Vojni glasnogovornik grupe Jahja Sarea kazao je da su njihove pomorske snage provele vojnu akciju u kojoj su projektilima gađale američki brod u Adenskom zaljevu.

– Brod ne mora nužno ići prema Izraelu da bismo ga gađali, dovoljno je da je američki. Sjedinjenim Državama prijeti gubitak pomorske sigurnosti – rekao je Nasruldeen Amer, glasnogovornik Huta. Amer je također kazao da su britanski i američki brodovi postali legitimne mete zbog napada koje su dvije zemlje pokrenule u Jemenu.

Pripadnici hutskog pokreta Ansar Alah, koji ima potporu Irana i kontrolira većinu jemenske obale Crvenog mora, napadaju komercijalne brodove u području za koje kažu da su povezani s Izraelom ili putuju prema izraelskim lukama, u akciji čiji je cilj podržati Palestince u ratu i Hamas u Gazi.
dnevniavaz