Erdoan: “Izrael je mislio da nećemo uzvratiti, iznenadili su se”

Svijet

Ovo je prvi korak i jasan odgovor onima koji prijete Turskoj, naglasio je

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), turski predsjednik, tvrdi kako je privođenje desetak ljudi pod sumnjom da su špijunirali za Izrael samo “prvi korak” i “jasan odgovor onima koji prijete Turskoj”.

On je, govoreći na događaju kojim se slavi 97. godišnjica Turske nacionalne obavještajne agencije (MIT), poručio da su pritvaranja iza kojih stoje MIT i turska policija “ozbiljno iznenadila Izrael”.

– Naša obavještajna organizacija, koja je otkrila izraelsku špijunsku mrežu u našoj zemlji, dala je vrlo jasan odgovor onima koji nam prijete. Naravno, ovo je ozbiljno iznenadilo Izrael – kazao je Erdoan.

Istanbulski sud je naredio da 15 privedenih pod sumnjom za špijunažu ostane u zatvoru, dok će ostalih 19 osoba na slobodi čekati suđenje, saopćio je turski ministar pravosuđa.

Inače, osumnjičeni su uhapšeni prošlog utorka zbog navodnog planiranja aktivnosti koje su uključivale “izviđanje” te “progon, napad i otmicu” stranih državljana koji žive u Turskoj.

Nakon početka izraelskih vojnih aktivnosti u Pojasu Gaze, zaoštrili su se odnosi Turske i Izraela.

Erdoan je u više navrata optuživao i napadao Izraelce, nazivajući premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu) “koljačem Gaze” i “ratnim zločincem”.

dnevniavaz