Vođa Hamasa pozvao Blinkena da zaustavi rat u Gazi

Svijet

Narod i otpor sigurno neće prihvatiti da okupacija ostane na njima, rekao je Hanijeh

Šef političkog ureda Hamasa Ismail Hanijeh (Haniyeh) zatražio je od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) da se tokom posjete Turskoj i Bliskom Istoku fokusira na okončanje izraelskih napada na Gazu, javlja Anadolija.

U svom video govoru objavljenom na platformama Telegram i WhatsApp, Hanijeh je pozvao Blinkena da zaustavi rat u Gazi.

– Nadamo se da je Blinken naučio lekcije iz posljednja tri mjeseca i da razumije razmjere grešaka koje su Sjedinjene Američke Države učinile slijepo podržavajući invaziju i vjerujući njihovim lažima, što je rezultiralo ratnim zločinima bez presedana nad ljudima u Gazi – poručio je Hanijeh.

Dodao je kako se nadaju da će posvetiti pažnju okončanju napada kako bi okupacija prestala u svim palestinskim teritorijima.

Obraćajući se dužnosnicima koji će se sastati s Blinkenom u islamskom svijetu i arapskim zemljama, Hanijeh ih je zamolio da mu naglase kako je budućnost i stabilnost regije snažno povezana s palestinskim pitanjem, što se ne može zanemariti.

– Narod i otpor sigurno neće prihvatiti da okupacija ostane na njima. Krvoproliće i razaranje u Gazi definitivno neće osigurati stabilnost ako ljudi ne postignu slobodu i potpuno suverenu nezavisnu državu s Jerusalemom kao glavnim gradom – dodao je Hanijeh.

U okviru bliskoistočne turneje, koju je započeo s Turskom, Blinken će posjetiti Grčku, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Izrael, Egipat i Zapadnu Obalu, te će s tamošnjim dužnosnicima razgovarati o napadima Izraela na Gazu, humanitarnoj pomoći Gazi i razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela.

DNEVNIAVAZ