Objavljena lista 100 najgorih jela: Među njima je i jedna bosanska poslastica

Zanimljivosti

Taste Atlas je odlučio napraviti listu top 100 najgorih specijaliteta. I vjerovali ili ne, svoje mjesto je našla i jedna bosanskohercegovačka poslastica

Kulinarski magazin Taste Atlas često objavljuje top liste najboljih jela iz određenih branši, a na mnogim listama bosanskohercegovačka kuhinja kotira vrlo dobro. Čak je na nedavnoj novogodišnjoj listi najboljih svjetskih kuhinja plasirana na visoko 27. mjesto.

Ipak, za sami kraj godine, Taste Atlas je odlučio napraviti listu top 100 najgorih specijaliteta. I vjerovali ili ne, svoje mjesto je našla i jedna bosanskohercegovačka poslastica – gurabija!

Kao najgore jelo ocijenjen je islandski Hakarl.

Hakarl je islandsko nacionalno jelo napravljeno od suhog mesa ajkule, odnosno grenlandske ajkule i ostalih morskih pasa spavača. Meso se prvo fermentira do tri mjeseca, zatim se objesi i ostavi da se suši još četiri do pet mjeseci. Postoje dvije varijante jela: žvakaći, crvenkasti glerhakarl i nježni, bijeli skyrhakarl. Često se smatra hranom za hrabre, jer zbog visokog sadržaja amonijaka ljudi često dobijaju grčeve.

Sušeno meso morskog psa obično se reže na kockice i poslužuje na čačkalicama uz popratnu čašicu lokalnog žestokog pića poznatog kao brennivin.Na drugom mjestu je američki Ramen burger.

Ramen burger je jedinstvena varijanta hamburgera koja se sastoji od mesne pljeskavice koja je u sendviču između dva pržena peciva s ramen rezancima. Mesna pljeskavica obično je prelivena shoyu umakom i prelivena rikulom i mladim lukom. Jelo je kreirao Keizo Shimamoto, ramen bloger, koji ga je predstavio 2013. u Brooklynu.

Ramen burger bio je toliko popularan da ga je časopis Time proglasio jednim od 17 najutjecajnijih hamburgera ikada napravljenih.

Na ovoj nepopularnoj listi izredali su se brojni neobični specijaliteti, a iako je svoje mjesto tu našla i gurabija, treba reći da je plasirana na daleko 90. mjesto.

Taste Atlas je gurabiju opisao ovako:

– Tipična bosanska poslastica, gurabija je vrsta okruglog, pljosnatog kolačića od prhkog tijesta koji se obično pravi od brašna, šećera i ulja. Vjeruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko porijeklo, te je neizostavan dio kulture, tradicije i kulinarskog naslijeđa cijelog Balkana.

Iako ima mnogo varijacija ovog deserta, kolačići obično sadrže jaja, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu, maslac ili margarin te mliječne proizvode poput mileram kreme, jogurta ili mlijeka. Kombinacija je obično aromatizirana vanilin prahom ili vanilin šećerom, koricom limuna, orašastim plodovima i suhim voćem.

Osim sastojaka koji se koriste za izradu slastice, kolačići se mogu razlikovati i po veličini, obliku i dekoraciji. U Bosni i Hercegovini kolačići se često ukrašavaju viljuškom ili nožem, a istinska prepoznatljivost bosanskih gurabija je kockica šećera koja se utiskuje u sredinu kolačića prije nego što se ispeku.