Studenti deveti sat blokiraju ulice u centru Beograda, pridružila se opozicija: Igra se šah, građani donose hranu (VIDEO)

Region

Studenti ulaze u deveti sat protesta u okviru kojeg blokiraju ugao ulica Kneza Miloša i Birčaninove u Beogradu. U grupama sjede na ulici. Neki igraju šaha, ponavljaju svoje zahtjeve, a pridružili su im se i opozicioni političari. Građani im donose hranu i tople napitke. Marinika Tepić, koja štrajkuje glađu 12 dana, trebala bi biti prebačena na intenzivnu njegu u bolnicu, ali je odbila.

Amir Hamzagić/Nova.rs

Vesna Lalić/Nova.rs

Vesna Lalić/Nova.rs

Vesna Lalić/Nova.rs

Vesna Lalić/Nova.rs

Vesna Lalić/Nova.rs

N1

Amir Hamzagić/Nova.rs

Danas je još jedan student pušten iz pritvora, ali dan je obilovao događajima koji ovu krizu produbljuju, rekao je Srđan Milivojević (DS).

“Danas je održana i sjednica Administrativnog odbora Skupštine Srbije. Čule su se iz kuloara priče da između 16. i 22. januara SNS planira konstitutivnu sjednicu Narodne skupštine, a kako sam čuo, Vladimi Orlić više neće biti predsjednik Skupštine Srbije, jer se nije u toj ulozi najbolje snašao”, rekao je Milivojević.

Njih, kaže, prije svega interesuje šta se dešava na ulici.

“Ne znam kako ti ljudi koji su vrsni pravnici i sjede u RIK-u mogu da toliko srozaju svoju profesiju i dostojanstvo, i budu uslužni servis. Marinika Tepić je heroj, već su svi parametri dramatični i ta situacija postaje neodrživa. Ona rizikuje život zbog ove izborne krađe”, rekao je on.

Upitan o konstitutivnoj sjednici, on kaže da je to suviše daleko pitanje i pozvao građane da se okupe sutra u 12 sati.

“Tragična je godina iza nas, nema mnogo razloga za praznovanje”, kazao je on.

RIK je odbacio prigovor SPN, uz obrazloženje da pomenuta koalicija nije ovlašćena da podnese zahtjev RIK-u, saopštio je na početku protesta novinar Smiljan Banjac.

A danas su se čuli i zvuci gitare. Neki od studenata su zasvirali. Umjesto da odu kućama, odlučili su ostati tu i boriti se, kako kažu, za svoj glas i prava.

Marinika Tepić zbog stanja vena ne može primati infuzije

„Ja se sama sa sobom osjećam dobro, ali moram da kažem da rezultati nisu baš dobri. Sada sam pod stalnim nadzorom ljekara. Analize su pokazale da mi se dramatično mijenja stanje, da više ne mogu da mi pomognu infuzije. Rizici za bubrege su dramatično povećani. Ljekari su došli da me odvedu, s obzirom na trajanje ovog, na intenzivnu njegu. Zamolila sam ih ako postoji način da izdržimo bar do sutra, s obzirom da se sutra ponavljaju ovi apsurdni izbori“, kaže ona.

Dodaje da je jedan od problema i to što više zbog stanja vena ne može da dobije infuziju.

„Vene su krte i ne mogu da se više održavaju na ovaj način“, istakla je Tepić.

Govoreći o sutrašnjem velikom skupu ProGlasa, ona je rekla da bi voljela da pozdravi okupljene građane, a da bi poslije toga „mirne savjesti mogla da ode na intenzivnu njegu na oporavak“.

„Ono što smo uspjeli je da alarmiramo pametne, racionalne i ispravne ljude koji su bili posmatrači na izborima. To je bio i cilj ovako radikalnih poteza“, istakla je Tepić.