Ne vjerujte vojsci! Penzionisani izraelski general: Ne postoji rješenje za Hamasove tunele

Svijet

Izraelska vojska trenutno nema efikasan i brz način eliminacije pripadnika Hamasa, od kojih se većina krije u tunelima, kaže penzionisani izraelski general Yitzhak Brick.Na osnovu informacija koje sam dobio od vojnika i oficira koji se bore u Pojasu Gaze od početka rata, došao sam do sljedećeg zaključka: glasnogovornik IDF-a i vojni analitičari na TV kanalima predstavljaju lažnu sliku o hiljadama mrtvih Hamasovaca i našoj borbi sa njihovim snagama licem u lice”.

Ovim predgovorom je penzionisani izraelski general Yitzhak Brick započeo analizu u kojoj je objasnio da je broj ubijenih vojnika Islamskog pokreta otpora Hamas mnogo manji od onoga koji spominje izraelska vojska, te da je većina izraelskih vojnika i poginulih oficira ubijeno Hamasovim bombama i protivtenkovskim projektilima.

Izrazio je uvjerenje da izraelska vojska trenutno nema efikasan i brz način eliminacije pripadnika Hamasa, od kojih se većina krije u tunelima i izlazi iz njihovih otvora samo da bi postavila bombe, eksplozivne zamke i ispalila protivtenkovske projektile na naša oklopna vozila, pa opet nestala u tunelima, kako je rekao.

Jasno je, prema Brickovim riječima, da glasnogovornik izraelske vojske i visoki zvaničnici odbrane žele prikazati rat kao “veliku pobjedu” prije nego što se prašina bitke slegne i prava slika postane jasna.

U tu svrhu, oni dovode dopisnike velikih televizijskih kanala u Gazu da pokažu “slike pobjede”, čineći ovaj rat medijski najpopraćenijim od svih koje je Izrael ikada vodio, a možda i bilo kojim u svijetu, prema penzionisanom generalu.

Ali takvo hvalisanje prikazivanjem slika pobjede po nas može biti razarajuće, kaže Brick u svojoj analizi za Haaretz i dodaje: “Čak i ako se približimo postizanju ciljeva…bilo bi bolje da ostanemo skromniji.”

Dodaje da ga to podsjeća na tvrdnje izraelskih zvaničnika, među njima i penzionisanih generala i drugih prije operacije Potopa Al-Akse 7. oktobra, da je njihova vojska najjača na Bliskom istoku i da su neprijatelji Izraela zauvijek zaustavljeni.

Iskrivljivanje slike
“Nažalost, ti isti reporteri, analitičari i penzionisani generali nastavljaju iskrivljivati sliku, kao da do sada ništa nisu naučili”, navodi autor.

Što se tiče tunela Hamasa, Brick tvrdi da će njihovo uništenje trajati mnogo godina i da će Izrael koštati velikih gubitaka, napominjući da i sama izraelska vojska sada priznaje postojanje stotina kilometara tunela duboko u zemlji koji povezuju Gazu duž i poprijeko, a čak je vežu i sa Sinajskim poluotokom.

Penzionisani general je naglasio da je zbog iluzije o odvraćanju Hamasa Izrael zanemario usmjeravanje svojih stručnjaka na proučavanje, planiranje i proizvodnju odgovarajuće opreme za podzemno ratovanje, zbog čega danas pokušava improvizirati rješenja.

S tim u vezi, citirani su mnogi oficiri koji se bore u Gazi koji kažu da je vrlo teško, ako ne i nemoguće, spriječiti Hamas da povrati snagu, čak i nakon svih razaranja koje je izraelska vojska nanijela njegovim bazama.

Za Bricka rješenje leži u napuštanju gusto urbanog područja i preciznijem djelovanju, kroz bombardiranje i zračne napade na osnovu tačnih obavještajnih podataka. Na kraju svoje analize postavio je sljedeće pitanje: “Da li su političari i visoki zvaničnici odbrane sposobni da se nose sa ovakvim scenarijem? Ili, jesu li sposobni da osmisle druga kreativna rješenja, po kojima ne postižemo sve što želimo, ali nismo ni najveći gubitnici?”

IZVOR: AGENCIJE